Mladá móda opět v Praze

festival módy CODE:MODE

festival módy CODE:MODE Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Již poosmé Prahu oživil festival mladé módy CODE:MODE, tentokrát na Smíchovské náplavce. Od minulého čtvrtka do soboty se návštěvníkům představilo na sto vystavovatelů včetně devětadvaceti nováčků a nové sekce, která se věnovala cyklistům. Na letní CODE:MODE se přihlásilo téměř sto devadesát vystavovatelů.

„Výběr je vždy těžký, ale protože jsme jako tým za akci zodpovědní, záleží pouze na našem subjektivním pohledu na věc,“ uvedla k selekci vedoucí projektu CODE:MODE Jovanka Vlčková.

* E15: Jak vznikla idea pořádat veletrh mladé módy?

Myšlenka vznikla před pěti lety, když jsme s kamarádkou jako dvacetileté studentky zjistily, že není moc míst, kde si koupit originální oblečení a doplňky. Zároveň ale existuje hodně lidí, kteří doma doplňky nebo oblečení vyrábějí. Ve spolupráci s obchodem s alternativní módou Fashionshop Parazit jsme uspořádaly první akci v prostoru Roxy/NoD. Byla pouze dvoudenní, pro 40 účastníků, ale zjistily jsme, že po veletrhu podobného typu je hlad, přišlo mnoho lidí, kteří se o originální produkty zajímají.

festival mladé módy CODE:MODEfestival mladé módy CODE:MODE | Foto E15 Anna Vackova

* E15: Díky zájmu jste akci zopakovaly a rozšířily…

Přišlo nám fajn, že se tvůrci mají kde prezentovat. Prodají pár kousků a seznámí se přímo se svými zákazníky a fanoušky. Veřejnost zjistila, že existují i jiné možnosti inspirace a nákupu než ve sterilních obchodních centrech. Postupně se akce rozrostla. Nyní s kolegy prezentujeme tvorbu zhruba sta vystavujících a přidali jsme bohatý doprovodný program. Z veletrhu s módou se stala kulturní událost.

festival mladé módy CODE:MODEfestival mladé módy CODE:MODE | Foto E15 Anna Vackova

* E15: Proč měníte lokace?

Měli jsme jedno velmi oblíbené místo, a to Karlin Hall, kde jsme pořádali akci třikrát. Byl to ideální prostor, s industriálním puncem, v centru Prahy, dostatečně velký s úžasnou atmosférou. Bohužel další akce už tam pořádat nemůžeme, majitel má s halou jiné plány. Na druhé straně nás baví objevovat nové prostory a oživovat zapomenutá místa v Praze. Pokaždé je to pro nás výzva. Je ale pravda, že dlouhodobě máme s prostorem problém. Není jednoduché najít vhodné místo, které je dostatečně velké a snadno dostupné a zároveň funkční.

* E15: Jak náročné je uspořádat akci takovýchto rozměrů?

Celý tým má práci na CODE:MODE jako volnočasovou aktivitu, každý máme své jiné povinnosti, práce, školy. Začíná být náročné nedělat akci na plný úvazek, protože ji pořádáme po čtvrt roce. Náročná je i komunikace a koordinace všech vystavovatelů. Nejtěžší je ovšem akci posouvat stále dál, vymýšlet nové a nové věci, které ji obohatí. Před každým CODE:MODE jsme vyčerpáni a říkáme si, už nikdy, ale po akci v euforii si slíbíme, že ji zase brzy uspořádáme.

festival mladé módy CODE:MODEfestival mladé módy CODE:MODE | Foto E15 Anna Vackova

* E15: Kolik návštěvníků se na CODE:MODE zastavilo?

Protože na akci je vstup zdarma, není jednoduché návštěvníky spočítat. Na minulé akci jsme měli počitadlo a napočítali jsme zhruba dvacet tisíc lidí.