Monografie zachycuje bolestný osud Nirvany

Kurt Cobain

Kurt Cobain Zdroj: ctk

Letos si příznivci jedné z nejslavnějších amerických kapel všech dob Nirvany připomínají hned několik výročí. Letos uplynulo 20 let od sebevraždy hlavní tváře kapely Kurta Cobaina. A s tím souvisí také třeba 20leté výročí pražského koncertu Nirvany, který se právě kvůli Cobainovi neuskutečnil. Vedle několika vzpomínkových akcí, které zamořily hudební televize, si mohou fandové pořídit také jeden vskutku působivý artefakt – ilustrovanou monografii kapely, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Kniha zprvu příliš nepřekvapí. Nabídne čtyři kapitoly popisující vznik a vývoj kapely, která vrátila USA na mapu světového rocku. Jednotlivé části napsali zasvěcení a vcelku erudovaní autoři v čele s novinářem Charlesem R. Crossem, který má na kontě krom jiných také biografii Kurta Cobaina. Vše doprovázejí desítky, ne-li stovky fotografií, jež mapují proměnu členů kapely z mladých bezstarostných floutků ve zkušené matadory hvězdného světa.

To skutečně důležité na této knize ale je její velmi otevřená forma, která ji odvrací od klasické knihy směrem k téměř webové encyklopedii. Publikace nabízí několik zcela samostatných částí, které se jí prolínají a celkový text doplňují. Nebo je dokonce lze číst jako zcela samostatné dílo.

Řeč je především o segmentu Top 50 nejoblíbenějších Kurtových desek, který je rozsypán po celé knize. Dozvíme se, co Cobain poslouchal a obdivoval. Ale u mnohých se dokonce ukazuje, že Cobain po úspěchu desky Nevermind pomáhal i malým kapelám, aby se dostaly k co nejširšímu publiku. Další ne zcela tradiční část se věnuje kytarám, na které Cobain a spol. hráli.

Pro milovníky archiválií zde pak autoři sehnali a naskenovali stovky nejrůznějších plakátů, vstupenek, obalů raritních edicí nebo triček. Jen škoda, že plakát již zmíněného pražského koncertu zde nenajdeme (na rozdíl od koncertu v německém Böblingenu, který měl po pražském vystoupení následovat).

Různí autoři: Nirvana
Kompletní ilustrovaná monografie
Nakladatelství: Slovart, 2014
Překlad: Michael Talián
Hodnocení: 80 %