Mrtvé moře spěje k vyschnutí. Nebylo by to poprvé

Mrtvé moře

Mrtvé moře Zdroj: Firotour.cz

Mrtvé moře není známé jen lidem, kteří se zajímají o vše kolem zdraví. Je však zřejmě nejvíc znepokojí zpráva, že Mrtvé moře může zmizet. V minulosti se to už skoro stalo. Moře před přibližně 125 tisíci lety téměř vyschlo během období sucha. Dokázaly to vrty mezinárodního vědeckého týmu.

Klesající hladina Mrtvého moře dělá odborníkům starosti i nyní, píše server Sme.sk. Jedno z nejslanějších jezer světa má vodní plochu s rozlohou zhruba 700 kilometrů čtverečních, pás pevniny ho rozděluje na dvě časti.

Vědci v období od listopadu 2009 až do března 2010 uskutečnili vrty na dvou místech. V hloubce asi 250 metrů pod dnem jezera objevili nánosy soli. Ty poukazují na časový úsek, v kterém jezero skoro zmizelo. Současně byly objeveny bahnité vrstvy země, které zase znamenají období na vodu bohatší.

„Poznatky vzbuzují obavy ze současného stavu Mrtvého moře,“ uvádí se v prohlášení univerzity. V současnosti je za vysychání jezera zodpovědný v první řadě člověk.

Mrtvé more zásobuje především řeka Jordán, která je nejdůležitějším zdrojem sladké vody pro Izraelce, Palestince a Jordánce. Z řeky se však odčerpává vody příliš mnoho, vysvětlují vědci.