Muži, kteří nenávidí ženy

Teorie tygra

Teorie tygra Zdroj: cinemart

Do kin vstupuje celovečerní prvotina Radka Bajgara, který napsal a natočil povedený seriál Neviditelní. V hlavní roli se na plátna vrací Jiří Bartoška v roli muže, který se vzepře manželce.

Teorie tygra právem platila za jeden z nejočekávanějších českých filmů letošního roku. Jednak se tu do hlavní filmové role znovu vrátil Jiří Bartoška, který úspěšně bojoval s těžkou nemocí. Ale také jde o první film Radka Bajgara, skrytého scenáristického i režijního talentu, který se rozmělňoval v televizních projektech. Oba muži těžký okamžik ustáli a Teorie tygra je v mnoha směrech velmi povedený film. Bajgar však na sebe upletl až příliš tlustý bič, který výsledek trochu ničí.

Scénář filmu si vytkl smělý cíl: zachycuje složitý vztah mezi silnou ženou a trochu flákačským mužem. A tento vztah zkoumá téměř jako pod mikroskopem ze všech úhlů, vystavuje jej mnoha zkouškám, nabízí jej v několika variacích, na několika generacích a v různých podobách.

Na diváky nezapomíná a tezi rozpracovává do skvělých scén a ještě lepších dialogů a postavy s jejich problémy, především ty mužské, se Bajgarovi daří vykreslit vskutku bravurně.

Problémem jsou ženy. Ty pod jeho jinak kouzelnýma rukama figurkovatí, odtrhávají se od reálného světa, ačkoli toho tady podobně jako ve většině jiných českých filmů mnoho není (lokace, vozopark, domy, situace horních pěti tisíc). Ženy se chovají téměř jako mytologické harpie, vysávají z mužů život a ještě jim nutí představu, že to je pro jejich dobro. Není se čemu divit, že ústřední hrdina Jan s tváří Jiřího Bartošky raději předstírá Alzheimera, než by požádal o rozvod.

Bajgarův film tak je opravdu lepší vnímat jako jistého druhu tematický experiment než realistický film, ostatně Janovo předstírání je podobně umělé.

Pak si divák může naplno užít velkolepé herectví všech zúčastněných v čele s Bartoškou a Eliškou Balzerovou, často brilantní dialogy a především netradiční pohledy na mezilidské a partnerské vztahy, které jsou mnohem modernější než ve většině tuzemských filmů.

Tradičně pojímaná témata jako emancipace, nevěra, svoboda jsou tu stavěna na hlavu a ačkoli vyústění řady dějových linek lze předvídat, jednotlivé motivy často překvapí (krávy). Navíc si Bajgar vtipně hraje s motivem kastrace, ať už té skutečné (kterou veterinář Jan nejprve provádí a v závěru odmítá z přesvědčení), tak i té mentální.

Bude zajímavé sledovat, jak se Bajgarovu snímku bude dařit v nové realitě české distribuce. Na tuzemské filmy diváci chodí stále méně, přesto může Teorie tygra pranýřující jeden složitý ženský archetyp zlákat velké zástupy. Bez ohledu na výsledek platí, že další Bajgarův film bude napjatě očekáván.

Teorie tygra
(drama, Česká republika, 101 minut)
Režie: Radek Bajgar
Hrají: Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Havelka
Hodnocení: 70 %