Na cyklisty se začíná víc myslet

Sedmička testovala zázemí na cyklostezkách v Klatovech.

Dřevěné lavičky lemující hladký asfalt. Koše na odpadky, to aby cyklisté neházeli lahve od pití a ubrousky od svačiny na trávník. Čisté záchodky a malá restaurace s venkovní terasou na občerstvení. Do naprostého ideálu mají cyklostezky v Klatovech ještě daleko. Ale za zlepšením už ušly pořádný kus cesty. Jak zjistil test Sedmičky, nejblíž k modernímu pojetí cyklostezky má trasa, která se staví na Tylově nábřeží. Vloni se dokončila moderní lávka přes Drnový potok. Stavba, která vyvolala u některých lidí kritiku, má ale širší uplatnění.

„Uvnitř jsou záchodky, fungovat tu bude malé infocentrum,“ vysvětluje František Kocfelda z klatovské radnice. V plánech se počítá ještě s malým parčíkem nejen pro chodce, ale hlavně pro cyklisty. Ti tu budou mít k dispozici i stojany na kola. Pochvalu sklízí cyklostezka z městského parku do Lub a odtud dál na Vrhaveč. Denně je v zajetí cyklistů nebo lidí na in-line bruslích. Procházet se tu chodí i maminky s kočárky. Přesto má ještě pár nedostatků.

„Mluvilo se o tom, že stezka povede až do Běšin. Ale nějak asi z plánů sešlo,“ říká studentka Katka Vachová z Klatov. Marcele Smutné z Klatov vadí, že návštěvníci tu často pohazují odpadky. A ničí informační cedule. „Je taky nešťastné, že tu není skoro žádná lampa. Takže jezdit v noci je tu docela nebezpečné,“ vysvětluje Smutná. Také víceúčelové zařízení v Lubech zatím nestojí. I když radní tvrdí, že stále na projektu pracují a na podzim by se mohli dočkat stavebního povolení. Další Sedmičkou testovanou cyklostezkou byla trasa od bývalého Kozaku směrem k lázním.

Po připomínkách od cyklistů nechalo město vylepšit nájezdy a sjezdy na chodnících. A protože cyklostezka vede při silnici, je také dobře osvětlená. Jenže cyklisté jako by ji někdy neviděli. Během dvou hodin v pátek odpoledne tu sedm cyklistů raději jelo po silnici, než aby použili stezku. Opačný problém je na cyklostezce u Husína. Tam si zázemí pro cyklisty pletou se silnicí řidiči aut, a hlavně motorkáři.