Na zarostlém pozemku bude stáčírna

Lebeda za pivovarem se kosit nebude. Pohřbí ji betonové základy.

Zarostlý cíp nevyužívaného pozemku, nízká cihlová zídka oddělující plevel od chodníku, rozpačitá „záda“ pivovarnických budov. Tak to teď vypadá v sousedství přerovské průmyslové školy. V místě, kde před nedávnem stály staré domy. Brzy však tento prostor zřejmě změní nová stavba.
„Každý den procházím Havlíčkovou ulicí a přemýšlím, proč už pivovar s pozemkem něco nedělá. Před čtyřmi lety plánovali, že tu cosi postaví, proto srovnali se zemí letitou zástavbu. Ale nic se neděje,“ říká Helena Nedomová.
Pivovarníci na svůj pozemek nezapomněli. Čekají, až jim úředníci Evropské unie přiklepnou dotaci. Pak tu nechají postavit 145 metrů dlouhou a devět metrů vysokou budovu.
„Na parcele bude sklad a stáčírna PET lahví, plechovek a sudů. Pokud do konce roku budeme mít peníze, na jaře bychom se do stavby za osmdesát milionů korun mohli pustit,“ uvedla mluvčí Pivovaru Zubr Hana Matulová. Sklad se stáčírnou vyplní celý pozemek, a navíc zaberou i místo po ledárně, kterou čeká demolice. Časy, kdy ledaři lámali na Bečvě led a formanskými vozy je vozili do sklepů, jsou pryč. Budova je nepotřebná.
Ředitel pivovaru Pavel Svoboda mírní obavy lidí, že v Havlíčkově ulice vzroste doprava. „Do skladu i stáčírny se bude jezdit z Komenského ulice. A budova bude bez oken, takže venku nebude ani hluk,“ uvedl Svoboda.