Nebezpečné přechody? Některé ano

Přecházení v Klatovech je podle chodců nebezpečné. Řidiči naopak tvrdí, že se chodci často neumějí chovat.

Domažlická ulice u odbočky do sídliště pod Hůrkou, Plánická ulice před základní školou a silnice od městského parku na Luby. Podle několika desítek lidí oslovených Sedmičkou patří právě tato místa k nebezpečným pro přecházení silnice. Sedmička oslovila i dvacítku řidičů. K místům, kde si lidé za volantem musí dát pozor na osoby vbíhající do vozovky, patří Domažlická ulice u kruhového objezdu, Nádražní ulice u mostu před Dukelskou ulicí a Plzeňská ulice u podchodu.

Jedou bez zastavení

„U základní školy v Čapkově ulici je přecházení hodně nebezpečné. Když tam přebíhají nejmenší děti do školy, běhá mi mráz po zádech. Tam by pomohl semafor,“ domnívá se Hana Kupková.

Neohleduplnost některých řidičů poznala na vlastní kůži. Jednou ji tam málem porazilo auto. Potíže s přecházením silnice má i Tomáš Lochner. Ten za nejhorší úsek označil silnici u parku směrem na Luby. „Je tam přechod, ale to je málo platné. Někteří řidiči prostě nezastaví,“ vysvětluje Lochner. Několik Sedmičkou oslovených lidí požaduje víc přechodů pro chodce. Například v Plzeňské ulici. To ale není podle vyjádření policie možné.

Až dva tisíce pokuta

Řidiči jsou ale opačného názoru. Někteří chodci se podle mnohých neumějí chovat, vbíhají do silnice, protože si myslí, že mají absolutní právo přednosti. „Nejhorší je přechod pod náměstím směrem k letnímu kinu. Tam buď chodci vběhnou bez rozhlížení, nebo jim chci dát přednost, a oni na mě mávají, abych jel,“ vylíčil svou zkušenost řidič Jan Plechatý. Podle klatovské policejní mluvčí Dany Ladmanové jsou mnohé dopravně bezpečnostní akce zaměřeny i na chodce. „Na místě jim mohou policisté vyměřit pokutu až do dvou tisíc korun,“ uvedla Ladmanová.

Sedmička se malým testem přesvědčila, že chodci často nedodržují ani pravidla přecházení na semaforech. Například na křižovatce přímo pod okny obvodního oddělení policie přešlo během dvacetiminutového testu pět lidí na červenou. „Chvátám, tak co?“ tvrdil zhruba patnáctiletý mladík a odmítl dál se bavit.