Nový obchodní komplex v Chomutově

Developerská skupina Crestyl zahájila stavbu nové dvoupodlažní obchodní galerie Central Chomutov. Její otevření se plánuje před Vánocemi 2009.

Obyvatelům Chomutova nabídne na celkové prodejní ploše 4400 m2 přibližně 20 maloobchodních jednotek a 52 parkovacích míst na architektonicky unikátně řešené střeše budovy. Ta je situována v samém srdci města u náměstí 1. máje a pěší zóny.

Nový komplex bude také zahrnovat rezidenční část s 20 byty, jejichž stavba začne v nejbližších měsících. Celkové náklady projektu činí 310 milionů korun. Obyvatelům města i okolí přinese obchodní centrum Central Chomutov širší nabídku zboží, služeb a značek, které v regionu dosud chyběly. „Potenciál pro obchodní centra vidíme i v menším městech, kde zatím stavby tohoto typu chybějí. I jejich obyvatelé si ale zaslouží kvalitní nákupní příležitosti. Náš názor potvrzuje také zájem obchodníků - ještě před zahájením stavby se nám podařilo obsadit téměř celou prodejní plochu, navíc značkami, které budou atraktivní nejen pro obyvatele Chomutova, ale i pro široké okolí,“ řekl Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl, která je developerem obchodního centra.

Prodejní plocha obchodního centra je v současnosti již z 88 procent pronajata.

Mezi největší nájemce patří módní značky New Yorker a C&A, obuv Reno a dm drogerie. Vedle těchto obchodů tu ale zákazníci najdou například i optiku. „Těším se, že vznikne reprezentativní komplex, který jednak architektonicky uzavře historické jádro, jednak do tohoto území vrátí život,“ uvedla primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Komplex Central Chomutov vyroste na místě bývalého autobusového nádraží. Naváže tak na pěší zónu a architektonicky dotvoří zástavbu v centru města.

Projektantem stavby je architektonická kancelář AUKETT, která má bohaté zkušenosti s návrhem a realizací jak obchodních center, tak administrativních budov, rekonstrukcí, bytových souborů a interiérů. Zajímavostí je umístění parkovacích míst na střeše budovy, kde budou zakryta další střechou. Celý komplex tak bude působit pro okolí estetickým dojmem a parkující vozidla budou zároveň chráněna před nepřízní počasí. Součástí komplexu Central Chomutov bude také rezidenční část, která nabídne 20 bytových jednotek o velikosti 1+kk až 4+kk. Většina z nich bude vybavena balkonem nebo terasou a parkovacím stáním v přízemí budovy. Předání prvních bytů novým majitelům se plánuje v prvním čtvrtletí roku 2010. Zhotovitelem stavby projektu Central Chomutov a Rezidence Chomutovka je společnost Metrostav.