O Saab mají zájem Turci a Indie, píše motoristický i jiný tisk

Saab

Saab Zdroj: wallpaperpimper.com

Švédská automobilka Saab sice zkrachovala, ale stále věří v naději na přežití a nyní jedná s tureckou vládou. Saab se tak snaží nalézt investora, který by odvrátil zánik značky. Informaci přinesl německý časopis auto motor und sport s odvoláním na zdroje blízké vedení Saabu. Podle švédského listu Dagens Industri by se o Saab mohla zajímat také jedna z největších indických automobilek.

Rozhovory s tureckou vládou, které se údajně nachází ve velmi rané fázi, podle německého časopisu inicioval šéf majitele Saabu, nizozemské společnosti Swedish Automobile, Victor Muller. O zájmu turecké vlády o Saab již dříve informovala švédská televize SVT. Turecký ministr průmyslu Nihat Ergün však minulý týden tento zájem popřel.

Švédský soud tento měsíc vyhlásil bankrot Saabu. Automobilka již v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Swedish Automobile loni koupila ztrátový Saab za 400 milionů dolarů (osm miliard Kč) od americké automobilky General Motors. Letos v říjnu se Swedish Automobile předběžně dohodla, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM.