Park místo dálnice, dřevěná věž porostlá stromy: do Prahy se sjedou špičky urbanismu a architektury

V bývalé industriální části Gdaňsku na ploše 400 tisíc metrů čtverečních vznikne nová čtvrt. Projekt Gerarda Schuurmana, jednoho z řečníků letošní ReSite konference, zvítězil v mezinárodní soutěži.

V bývalé industriální části Gdaňsku na ploše 400 tisíc metrů čtverečních vznikne nová čtvrt. Projekt Gerarda Schuurmana, jednoho z řečníků letošní ReSite konference, zvítězil v mezinárodní soutěži. Zdroj: Resite

20 metrů široká a jeden kilometr dlouhá Yannan Avenue v čínské provincii Čchung-čching bývala frekventovanou dálnicí.
Pod taktovkou studia WallaceLiu se změnila příjemnou ulici s parkem.
Tento rozsáhlý development probíhá dle nejposlednějších trendů a standardů současnosti a s respektem k minulým hodnotám. Jen tak může být podle architektů pozvednuta celková hodnota místa, které se má proměnit z mrtvé periferie v novou dynamickou destinaci na pobřeží.
V projektu se smíšenými funkcemi vzniká na 3500 rezidenčních jednotek, promísených s prostorem  pro kreativní studia,  běžné služby, kulturní zařízení, restaurace i zábavu.
Do Prahy přijede i zástupce francouzského ateliéru L’Atelier de l’Arsenal, který má za sebou projekt oživení nevyužívaného náměstí Place Mazas na pařížském nábřeží.
9
Fotogalerie

Jak redefinovat využití přírodních zdrojů v českých městech a udělat z nich lepší místo životu? Nejenom tím se bude zabývat letošní mezinárodní konference reSite v Praze. 

„Konference reSite REGENERATE se bude týkat obnovy měst i generací lidí, kteří v nich žijí,“ přibližuje Greg Lindsay, urbanista a novinář, který se podruhé v řadě ujal role hostujícího kurátora reSITE.

Konference, na níž byli pozvány špičky světového urbanismu a architektury, se dotkne i takových témat jako rozvoj rozsáhlých brownfieldů, vstup nové architektury do historické zástavby nebo nedostupnost bydlení.

Prohlédnětě si fotografie a vizualizace projektů vystupujících.