Jak chtěli architekti změnit Žižkov? Prohlédněte si projekty, co soutěžily s vizí Evy Jiřičné

2. místo: Ian Ritchie(IAN RITCHIE ARCHITECTS + COMPASS ARCHITECTS + MARKO & PLACEMAKERS)

2. místo: Ian Ritchie(IAN RITCHIE ARCHITECTS + COMPASS ARCHITECTS + MARKO & PLACEMAKERS) Zdroj: Central Group

3. místo: Radek Kolařík(RKAW + BY ARCHITECTS)
Zvláštní ocenění za originalitu: Sou Fujimoto(SOU FUJIMOTO ARCHITECTS)
GUBAHÁMORI + BIVAK + GÁBOR CSABA SOÓKI-TÓTH (jeden z 12 finalistů)
PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES (jeden z 12 finalistů)
RICHARD MEIER & PARTNERS ARCHITECTS + CUBOID (jeden z 12 finalistů)
24
Fotogalerie

Známou budovu bývalého Telecomu nahradí v budoucnu projekt Evy Jiřičné, který zvítězil v konkurenci českých i zahraničních architektů a jejich studií. Místo tří vysokých věží, jež podle návrhu známé architektky postaví společnost Central Group, však mohlo na pozemku vedle Olšanských hřbitovů stát mnoho jiných objektů. Podívejte se na projekty, které skončily za vítězným projektem Evy Jiřičné. 

V místě areálu bývalého Telecomu v Praze na Žižkově má vyrůst zhruba 1000 bytů asi za šest miliard korun. Nejnižší z věží má mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší nepřesahuje 100 metrů. Z plochy o rozloze 39.500 metrů čtverečních má téměř 70 procent tvořit veřejný prostor se zelení. V dolních patrech bytových domů Jiřičná navrhla rozsáhlé komerční prostory pro služby, obchody, restaurace a kavárny. Součástí projektu je také mateřská škola se zahradou a dětským hřištěm.

Návrh kritizuje Klub Za starou Prahu. Podle něj nejde o architektonicky a urbanisticky promyšlené řešení, ale spíše o líbivý koncept efektně designovaných výškových staveb. "Obytné věže vstoupí do pražského panoramatu mimořádně neomaleným způsobem a umocní tak neomluvitelnou chybu, které se dopustil magistrátní památkový odbor. Ten navzdory ochrannému pásmu Pražské památkové rezervace schválil projekt téhož developera - obytné věže Garden Towers v Olšanské ulici," uvedl klub. Zároveň vyzval Institut plánování hlavního města Prahy a památkový odbor magistrátu, aby stavbu nepodpořily.

Prohlédněte si fotogalerii soutěžních projektů:

Zajímáte se o realitní investice a chcete vydělat na pronájmu? Objednejte si magazín E15 Premium >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15