Patrik Velký je mistr republiky

Boxer Patrik Velký má za vzor svého bratra Evžena.

Český box nemá mnoho kvalitních boxerů. Ale jeden momentálně vyrůstá v Karviné. Je mu teprve šestnáct let a nedávno vybojoval seniorský titul na mistrovství republiky v Praze. Jeho jméno je Patrik Velký.

V kolika letech jste začal s boxem?

Na boxerské tréninky jsem začal chodit, když mi bylo dvanáct let.

Když jste letos boxoval na seniorském mistrovství v Praze, nedávali vám nějak najevo starší borci, že jste ještě příliš mladý na seniory?

I když je box tvrdý sport, tak v šatně se všichni chovali normálně. Já vím, že třeba ve fotbale, když přijde mladší kluk do šatny tak si sedne do rohu a je rád, že si ho nikdo nevšímá. Ale jak už jsem řekl, box je tvrdý, ale férový sport.

Dokázal někdo ve vašem věku také zvítězit na seniorském mistrovství republiky?

Ano, byl to Ivan Dunga z Brna, který je v současné době v České reprezentaci.

Jakých dalších úspěchů jste ještě dosáhl?

Skončil jsem pátý na mistrovství Evropy v Sofii. Vyhrál jsem turnaj olympijských nadějí a jsem trojnásobný vítěz v kategorii kadetů. Dvakrát jsem vyhrál mistrovství juniorů a teď naposledy tan zmíněný seniorský titul mistra republiky v muší váze.

Kterého z těchto úspěchů si nejvíce vážíte?

Jednoznačně posledního titulu mezi muži.

Je naopak něco, co se vám moc nepovedlo?

Když se nad tím zamyslím, tak asi to zmiňované mistrovství Evropy kadetů. Tam jsem měl na medaili a trochu jsem podcenil přípravu. To konečné páté místo není špatné, ale měl jsem navíc.

Máte nějaký boxerský vzor?

Ano mám. Je to můj bratr Evžen, který momentálně přestoupil k profesionálům a boxuje za stáj Elite Box Promotion.