Pokud se Sharp nevrátí k zisku, může zavřít zbytek svých továren v cizině

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics Zdroj: ctk

Ztrátová japonská společnost Sharp by mohla uzavřít své zbývající zahraniční továrny na výrobu televizorů. Stále však předpokládá, že aktivity v oblasti televizorů se v příštím finančním roce vrátí k zisku, uvedl šéf divize zahrnující výrobu televizorů Keniči Kodani.

Sharp již loni prodal továrnu na výrobu televizorů v Polsku a letos se dohodl na prodeji závodu v Mexiku. Nyní by podle Kodaniho mohlo přijít na řadu uzavření továren v Číně a Malajsii, což by znamenalo, že Sharp by již vyráběl televizory pouze v japonských závodech.

Sharp patřil mezi průkopníky v oblasti obrazovek z tekutých krystalů (LCD). V minulosti byl vysoce ziskovým výrobcem špičkových televizorů, pak se ale dostal do potíží kvůli ostré konkurenci ze strany asijských rivalů, uvedla agentura Reuters.

Nakupujte naše výrobky, vyzývá firma zaměstnance

V prvním finančním pololetí, které skončilo 30. září, firma prodělala 83,6 miliardy jenů (17,2 miliardy korn). Na její hospodářské výsledky měly negativní dopad rovněž klesající ceny displejů pro chytré mobilní telefony.

Společnost se v reakci na ztráty rozhodla zrušit tisíce pracovních míst a snížit mzdy. Teď vyzývá zaměstnance, aby jí pomohli nákupem firemních výrobků. Pro jednotlivé skupiny pracovníků firma dokonce stanovila částky, které by zaměstnanci měli za televizory, pračky a další přístroje značky Sharp utratit. Tyto nákupy ale podle sdělení firmy nejsou povinné.