Požár na Jižních Svazích přinutil třicet lidí k útěku

/NOVĚ: FOTOGALERIE/ Obyvatele Zlína dnes po osmé hodině vyděsil zvuk sirén požárních aut. Všechny jednotky mířily k obytnému domu na Jižních Svazích, kde se z bytu v jedenáctém patře valila velká a hustá oblaka dýmu.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma cisternami a dvěma automobilovými žebříky, kterou posílily jednotky města Zlín z částí Prštné a Štípa. „Dorazily i jednotky dobrovolných hasičů obcí Fryšták a Želechovice, podnikoví hasiči společnosti Mitas. Požár byl rozsáhlý,“ popsal situaci mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. V době vzniku požáru byly doma dvě děti. Těm se podařilo včas dostat do bezpečí a byt opustit. Později je strážníci městské policie převezli za jejich matkou, která byt opustila asi patnáct minut před vznikem požáru.
„Požár zpozorovali sousedé, kteří si všimli kouře vycházejícího z okna na balkony. Během několika minut volala na tísňové linky hasičů řada lidí, kteří si všimli kouře,“ uvedl Mitáček. Z okna bytu začaly vzápětí šlehat vysoké plameny. „Požár se nám podařilo uhasit asi po půlhodině zásahu. Díky rychlému zásahu hasiči zabránili rozšíření plamenů do dalších bytů a horního patra,“ řekl mluvčí. Hasiči přesto po dohodě s policisty z preventivních důvodů evakuovali třicet lidí, převážně nájemníků vyšších pater domu. „Některé, především starší lidi a nemocné, nosili na rukách schodištěm, další dostali dolů pomoci výškové techniky. Při evakuaci pomáhali všichni, kdo mohli, strážníci, policisté i zdravotníci,“ řekl Petr Koňařík, který požár sledoval na vlastní oči. Likvidace požáru se protáhla na další hodinu, hasiči museli zkontrolovat stavební konstrukce domu a pomocí termokamery a hledat další možná skrytá ohniska.
Na místě se střídaly zdravotníci, kteří postupně prohlíželi evakuované osoby a zjišťovali, zda lidé nejsou zranění. „Všichni byli v pořádku,“ dodal Ivo Mitáček.

Náhradní ubytování i sociální pomoc pro rodinu, která bydlela v bytě zničeném dnešním požárem, pomohlo zajistit město Zlín. Po dobu rekonstrukce bytu bude matka s dětmi bydlet v Charitním domově pro matky s dětmi v tísni, který provozuje Charita Zlín. „Původně jsme jim chtěli nabídnout náš byt, do něhož bychom pořídili základní nábytek a vybavení. Ubytování v domě Charity je však operativnější a pro rodinu ve stávající situaci výhodnější,“ vysvětlil náměstek primátorky Miroslav Kašný.
Okamžitou pomoc nabídla také nevládní organizace Adra, která rodině poskytne základní oblečení.
„Připraveny jsou i naše sociální pracovnice. První kontakt proběhl již dnes a zítra paní pomohou vyplnit žádosti o různé formy sociální pomoci,“ doplnil Kašný. Po dnešním ranním požáru bude muset město Zlín kompletně zrekonstruovat byt a opravit přízemí velkokapacitního domu a některé sklepní prostory.

Velkokapacitní domy na sídlišti Jižní Svahy - tedy I. a II. segment, byly postavené v letech 1978 a 1983. V každém domě je 360 bytů. V posledních letech zde město za desítky milionů korun vyměnilo okna a balkonové dveře, opravilo a zateplilo balkony v celém I. a v necelé polovině II. segmentu.