Pražský kancelářský trh čeká na nové projekty

Po dvouletém útlumu se čím dál častěji hovoří - a nejen hovoří - o nových administrativních stavbách v pražském regionu. Najdou své nájemníky? Silní se pomalu, ale jistě pouštějí do nové výstavby, jisté je, že už nikdy nic nebude stejné jako dříve.

Po dvouletém útlumu se čím dál častěji hovoří - a nejen hovoří - o nových administrativních stavbách v pražském regionu. Najdou své nájemníky? Silní se pomalu, ale jistě pouštějí do nové výstavby, jisté je, že už nikdy nic nebude stejné jako dříve.

A to se netýká jen spekulativní výstavby, která má svá nejlepší léta za sebou. Na území hlavního města Prahy vzniká celá řada nových kancelářských projektů. Na severním okraji metropole má již stavební povolení Hochtief Development pro svůj projekt Office Islands, CPI tu má v úmyslu stavět kanceláře, rád by se přidal i FINEP. Další z velkých projektů by mohl vzniknout na Západním Městě, kde je první vlaštovkou loni dokončený projekt City West. Do něho se podařilo přemístit hlavní sídlo společnosti Siemens a snad přijdou, stejně jako kdysi do BB Centra, i další. Zdá se, podle mínění developerů, že poptávka po kancelářích skutečně poroste.

Poptávka v Praze, jak se zmiňují poradenské agentury, od poloviny loňského roku již posiluje. Dokonce je možné, že odhadovaný další růst povede k obnovení tlaku na růst nájemného, které v posledních dvou letech stagnovalo. To potěší jen jednu stranu trhu. Nájemné v Praze je však natolik stabilní, že prakticky nebude k zaznamenání. Zeptali jsme se zástupců tří developerských firem na to, jak oni vidí pražský kancelářský trh. Všichni tři mají mnoho společného, minimálně to, že na konci doznívající krize přicházejí na pražský kancelářský trh s novým projektem a poměrně ambiciózními plány do budoucna.

#####Radim Passer, majitel PASSERINVEST GROUP, a. s.

Před časem, když Radim Passer začínal stavět BB Centrum, měl to štěstí, že první budovu obsadila renomovaná IT firma a ostatní se už jen přidávali. Dnes majitel společnosti PASSERINVEST GROUP, a. s., hledá nájemce pro zdejší nejnovější budovu - Filadelfii.

Poslední dokončený administrativní objekt v pražském BB Centru - objekt Filadelfie -má obsazenou obchodní pasáž v parteru a sídlo vaší společnosti zabralo nejvyšší 17. patro. Na trhu se říká, že se sem nastěhuje UniCredit Bank. Jak situace vypadá?

Až podepíšeme nájemní smlouvu, tak dáme vědět. Pracujeme na obou stranách pilně, ale podepsáno ještě není. Věřím, že to je otázka týdnů.

Měli jste naplánovanou kancelářskou budovu v ostravské Nové Karolině. Budete ji stavět? Čekáte na lepší období?

Rádi bychom obnovili výstavbu v letošním roce. Děláme pro to maximum a také v tomto případě věřím, dá-li Bůh, že se to podaří.

Kdy myslíte, že se pražský kancelářský trh zvedne?

Tak, to bude dlouhodobější proces vyžadující značnou dávku trpělivosti, vytrvalosti a profesionality. Navíc to bude proces selektivní. Ale náznaky budeme vidět již v tomto roce.

#####Rudolf Kargl, marketingový ředitel Immorent ČR

Immorent Česká republika má silné finanční zázemí bankovního domu Erste, tak si troufá i do spekulativních administrativních objektů. Mezi ně patří například další etapa projektu Futurama Business Park v Praze 8 či nejnovější projekt Lyra Office Building na pražském Smíchově. Marketingový ředitel firmy Rudolf Kargl věří v úspěch těchto projektů.

Pouštíte se do výstavby dalších kancelářských budov. To už je na tom pražský trh tak dobře, že naplníte nové objekty?

Předpokládáme, že v době dokončení staveb dojde k očekávanému oživení realitního trhu. Z tohoto důvodu a zejména kvůli mimořádné atraktivitě lokalit jsme si mohli dovolit zahájit výstavby na spekulativní bázi. Věříme tomu, že kvalitní projekt v dobré lokalitě si svého uživatele vždy najde. Samozřejmě to může být otázka času. Tato strategie se nám v uplynulých letech vždy potvrdila a všechny naše dosavadní projekty jsme dobře pronajali. Kancelářská budova Lyra Office Building bude z 60 procent využita pro sídlo společnosti BAUER MEDIA a zbytek bude pronajat. To, že trhu důvěřuje i BAUER MEDIA, potvrzuje fakt, že se rozhodli tuto budovu zároveň koupit. Pro II. etapu Futurama Business Parku již jednáme s několika potenciálními nájemci.

Pravděpodobně projekty financuje Česká spořitelna, když patříte jedné mateřské firmě. A i ta zpřísnila kritéria při poskytování developerských úvěrů. Máte jiné podmínky než ostatní žadatelé?

Projekty výhradně financujeme z vlastních finančních zdrojů Erste Group Bank čerpaných prostřednictvím IMMORENT Banky. Česká spořitelna tedy nefinancuje žádný z našich developerských projektů.

Budovy si ponecháváte ve svém portfoliu, nebo se je snažíte prodat investičním fondům?

Projekty stavíme s cílem je pronajmout a následně prodat investorovi nebo některému z nemovitostních či investičních fondů.

Nakolik vaši společnost ovlivňuje mateřská Erste Bank?

Erste Group Immorent patří do skupiny Erste, avšak svou podstatou se zaměřuje na vlastní projektový development, projektové financování a leasing nemovitostí. Vzhledem k tomu zapadá do logického řetězce služeb poskytovaných skupinou Erste. Samozřejmě schvalování jednotlivých projektů podléhá interním procesům v rámci Erste Group.

Objekty z vašeho portfolia jsou, pokud vím, výhradně kancelářského charakteru. Uvažujete i o výstavbě pro jiné funkce?

V letošním roce se mimo kancelářských projektů věnujeme logistice. Naše společnost připravuje IMMOPARK Praha, nedaleko obce Pavlov na západním okraji Prahy o rozloze 35 hektarů. V tuto chvíli má projekt územní rozhodnutí na první část, která zahrnuje tři z celkových sedmi průmyslových a logistických hal. Nevyhýbáme se ani rezidenčním projektům v omezeném rozsahu ve vybraných lokalitách. V minulosti jsme realizovali projekty na Malé Straně a na Vinohradech, nyní připravujeme menší projekt v pražském Břevnově.

#####Tamir Winterstein, ředitel LIGHTHOUSE GROUP

Ve Vysočanech otevřela společnost Lighthouse nákupní centrum - Galerii Harfu - a současně s galerií vystavěla přilehlý kancelářský dům. Nejen na to, kdo tam bude sídlit, jsme se zeptali Tamira Wintersteina, ředitele společnosti LIGHTHOUSE GROUP.

Právě jste dokončili stavbu administrativního objektu budovaného v návaznosti na Galerii Harfu. Byla to budova vystavěná spekulativně?

Administrativní budovu Harfa jsme stavěli v rámci projektu Galerie Harfa a základní podmínky prelease byly splněny ještě před začátkem výstavby, takže to nebyla spekulativní stavba, ale součást velkého projektu. Dnes máme podepsané první smlouvy na dvacet procent plochy o celkové rozloze 20 tisíc metrů čtverečních administrativní budovy.

Máte vyvážené portfolio - stavíte jak objekty rezidenční, tak administrativní, ale i obchodní. Čemu dáváte na pražském trhu větší šanci na efektivitu vložených investic?

Naše portfolio obsahuje obchodní, administrativní a bytové projekty. Samozřejmě že z hlediska ryze finanční efektivity jsou obchodní a administrativní projekty výhodnější, ale z hlediska velikosti projektu, jeho komplexnosti a interakce velkých projektů pro velkého developera nelze zanedbat ani rezidenční části projektů.

Mezinárodní realitní agentury, působící v ČR, dávají signál, že se kancelářský trh již zvedá. Máte stejný názor?

Po několika letech zpomalení přijdou určitě roky prosperity. Osobně si myslím, že oživení, které dnes již začalo v Německu, přijde sem ke konci roku a zejména v roce následujícím. Tak jako vždy, po době stagnace a zpomalení přijde oživení.