První překážkou je Salzburg

Pardubičtí hokejisté se probojovali mezi osm nejlepších týmů European Trophy. V prvním zápase vyzvou Salzburg, a pokud uspějí, zabojují o medaile.

Čtyřiadvacet týmů z celé Evropy v létě bojovalo v základních skupinách European Trophy. Jen osmi nejlepším se podařilo probojovat na finálový turnaj, který o víkendu hostí dvě rakouská města: Vídeň a Salzburg. Nechybí mezi nimi ani hokejisté Pardubic.

Ti se už v pátek 16. prosince utkají ve čtvrtfi nále s domácím Salzburgem. „První zápas nám ukáže, co bude dál. Samozřejmě by bylo příjemné postoupit do semifi nále,“ říká před ostrým mezinárodním testem pardubický trenér Pavel Hynek.

Kromě Pardubic budou barvy české hokejové školy hájit i Plzeň a České Budějovice. „Nejen pro nás, ale i pro ně je to skvělá možnost zúčastnit se takové akce. A zároveň je to dobrá reklama pro českou extraligu. Často se říká, že jiné evropské soutěže jsou kvalitnější, ale já si myslím, že to není tak docela pravda. Extraliga má určitě dobrou úroveň,“ podotýká Hynek.

Domácí tým určitě nebude snadným soustem. V tabulce rakouské EBEL, kterou hrají i týmy ze Slovinska, Chorvatska, Maďarska a také české Znojmo, mu patří druhá příčka. „Působí tam hodně hráčů ze zámoří, v tom jsou rakouské týmy specifi cké. Ale máme o něm podobné informace jako o extraligových týmech. Sledujeme videa, budeme na ně připravení,“ říká Hynek, který čerpal informace i od znojemského klubu, kde v minulosti působil. Pokud by Pardubice uspěly, čekal by je v sobotu 17. prosince lepší tým ze švédského souboje Frlunda-Linkoping. V Linkopingu před třemi lety působil český kouč Slavomír Lener a nyní za něj hrají útočníci Jaroslav Hlinka a Jan Hlaváč.

O den později by se Pardubičtí museli přesunout do Vídně, kde se hraje finále i zápas o třetí místo. Pokud by hned ve čtvrtfi nále neuspěli, zůstali by v Salzburgu a hráli s dalšími poraženými čtvrtfinalisty o konečné umístění.

Starosti s marody

Motivaci mají pardubičtí hokejisté velkou. „Z kluků je cítit, že se na ten turnaj těší. Přece jenom je to něco jiného než extraliga,“ připouští Hynek.

Starosti mu ale dělá velká marodka. Zranění trápila především útočníky Barteka, Somíka a Elkinse. Prvně jmenovaný už naskočil k extraligovému duelu proti Spartě, Elkins o dva dny později na ledě Zlína. „A u Somíka je to tak padesát na padesát, že se dá do turnaje dohromady,“ řekl Hynek. Program je náročný a zápasy jdou v rychlém sledu za sebou. I proto není velká marodka nic příjemného. „Ale musím pochválit tým, jak to zvládl. Hráli jsme prakticky na tři pětky, ale dařilo se nám. A navíc se na marodku nemůžeme vymlouvat, ta trápí všechna mužstva,“ poznamenal Hynek.

Před velkým evropským finále poslaly Pardubice svým sokům tu nejlepší možnou vizitku. Vyhrály poslední čtyři extraligové zápasy, poslední dva navíc ve velkém stylu. Spartu doma zostudily, když vyhrály 8:2. Ve třetí třetině daly dokonce pět gólů v rozmezí necelých tří minut. A hned dva dny nato zopakoval pardubický tým něco podobného ve Zlíně. Tam vyhrál 6:2, a opět díky rychlopalbě - ve druhé třetině se Pardubicím podařilo vměstnat do pěti minut hned čtyři přesné zásahy.

FINÁLOVÝ TURNAJ

Čtvrtfinále - pátek 16. 12.

* Frlunda-Linkoping (Salzburg, 17.15)
* Pardubice-Salzburg (Salzburg, 20.30)
* Jokerit Helsinky - Č. Budějovice (Vídeň, 17.15)
* Plzeň-Lulea (Vídeň, 20.30)

Semifinále - sobota 17. 12.

* Vítězové čtvrtť nále ve Vídni (Vídeň, 17.15)
* Vítězové čtvrtť nále v Salzburgu (Salzburg, 20.30)

Finále - neděle 18. 12.

* Vítězové semifinále (Vídeň, 20.30)
* Poražené týmy ze čtvrtť nále hrají zápasy o konečné umístění, stejn“ jako poražení semifinalisté o třetí místo