Recenze dokumentu: Divoký řez La Putykou

Rodinný podnik. Dva Rostislavové Novákové z cirkusu La Putyka na snímku z filmu Na krev se potkávají v soukromí i na jevišti.

Rodinný podnik. Dva Rostislavové Novákové z cirkusu La Putyka na snímku z filmu Na krev se potkávají v soukromí i na jevišti. Zdroj: Master Film

Jatka 78, kde má Cirk La Putyka své sídlo.
Cirk La Putyka
Cirk La Putyka
Venkovní akce souboru Cirk La Putyka v rámci projektu #kulturunezastavis pokračovaly 14. dubna 2020 vystoupením na trampolíně v Praze na Černém Mostě.
Jedna z hlavních postav La Putyky Rostislav Novák ml.
15
Fotogalerie

Cirk La Putyka patří k populárním pražským divadelním scénám. Nový český dokument Na krev mu nyní může získat ještě další fanoušky. Ne však tím, že by ho oslavil pomocí vybraného nakouknutí za oponu a slov chvály několika mluvících hlav. Slovenský režisér Erik Knopp se vyhnul bezbolestnému, sterilnímu střednímu proudu české dokumentaristiky. Jeho záměrem je naopak ukázat, z jakých osobních muk se úspěšná novocirkusová představení souboru rodí.

A představit především jeho principála Rostislava Nováka ml. bez propagačních příkras. Jeho portrét příslušníka osmé generace loutkářského rodu Kopeckých, který má v krvi komedianství také z otcovy strany, vykresluje několik druhů rodinných střetů.

Ten mezi prací a soukromím, oblastmi, které se pro Novákovy často až příliš překrývají. Ten mezi očekáváním a tradicí a snahou se vymezit a najít si vlastní prostor. Ten mezi inspirací a posedlostí, klidem a energií, která umí být až sebezničující. Mezi nápady jednoho a jejich provedením, které zajišťuje druhý bratr Vít.

Knopp své protagonisty sledoval od roku 2014, kdy La Putyka získala vlastní stálý prostor Jatka 78, k tomu dostal do ruky spoustu osobních archivních materiálů. Novákovi ho pustili nejen domů a na jeviště, ale i ke svým slzám v zákulisí či k hádkám na poradách.

Film sám je podobně divoký jako zachycené osobnosti a příběhy. Knopp nevypráví chronologicky, jeho linku vede spíš vnitřní než vnější vývoj jeho hrdiny.

I když se narativní klubko často šmodrchá a nastavené zrcadlo tříští do střepů, konečný výsledek dokáže zapůsobit svou nebulvární upřímností a obnažeností, díky níž osud jednoho klanu funguje i jako o něco extrémnější příklad univerzálních konfliktů. Ani při své určité neukotvenosti a roztěkanosti dokument nezapomíná, o čem vypráví.

I na ploše pouhých 73 minut film předá tolik informací, aby pak stačila jen krátká ukázka z představení La Putyky k porozumění, jaká síla je napájí i kolik síly stojí. Na krev splní slib daný svým názvem a zatím chudou nabídku znovuotevřených českých kin výrazně prokrvuje.

Na krev
(dokument, ČR 2020, 73 min.)

Režie a scénář: Erik Knopp
Vystupují: Rostislav Novák ml., Rostislav Novák st., Vít Novák
Hodnocení: 80 %