Reuters: Sharp hodlá požádat banky o finanční pomoc

sídlo Sharp Corp. v Ósace

sídlo Sharp Corp. v Ósace Zdroj: Otsu4, wikimedia

Ztrátový japonský výrobce elektroniky Sharp hodlá požádat své dvě hlavní banky o finanční pomoc. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Cena akcií podniku se po této zprávě propadla až o deset procent. Společnost Sharp v únoru oznámila, že čeká již třetí celoroční ztrátu za poslední čtyři roky a pracuje na novém plánu restrukturalizace.

Podle zdroje hodlá požádat o finanční pomoc firmy Mizuho Bank a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, aby si zajistila peníze na restrukturalizaci.

Sharp v reakci na informace agentury Reuters uvedl, že zkoumá různé možnosti, ale zatím neučinil žádné rozhodnutí. Podle japonského listu Nikkei by finanční pomoc mohla zahrnovat přeměnu dluhu společnosti v objemu 150 miliard jenů (přes 30 miliard korun) na akcie. Nikkei rovněž informoval, že Sharp vykáže za finanční rok, který skončí v březnu, ztrátu přes 100 miliard jenů.

Japonští výrobci elektroniky se dostali pod tlak kvůli ostré zahraniční konkurenci. Sharp již v uplynulých letech zrušil tisíce pracovních míst a opustil různé ztrátové aktivity, například výrobu solárních panelů v Evropě. Ve snaze o zlepšení své finanční situace rovněž vydal nové akcie a zajistil si investice od firem Samsung a Qualcomm.

Společnost Sharp hodlá v květnu představit nový podnikatelský plán. Podle japonských médií by firma mohla mimo jiné uzavřít až čtyři továrny a ukončit veškeré aktivity v oblasti solárních panelů.