Řidičské fígle: jak se vyhnout zácpě

Ucpané město, dlouhé kolony, co s tím? Zkušení řidiči radí: vezměte to zkratkou.

Ten pocit zná snad každý. Město je v dopravní špičce, auta popojíždějí rychlostí pohřebního průvodu, minuty letí a cíl je stále daleko. V Budějovicích přitom existuje řada možností, jak si zkrátit cestu.

Suché Vrbné – Mladé

Miroslav Pavelka pracuje jako závozník. Dodává zboží po Budějovicích, najezdil tu už tisíce kilometrů. Když se potřebuje přesunout ze Suchého Vrbného do Mladého, nikdy nejede přes viadukt na Rudolfovské. „Přes Rudolfovskou to napadne asi každého, ale existuje jednodušší trasa. Znají ji jen zběhlí Budějovičtí,“ říká.

Od Suchovrbenského náměstí vede cesta po Ledenické. Na křižovatce, kde hlavní pokračuje doleva, řidič projede rovně do ulice v Hluboké cestě. Klidná silnice kolem lesa vyústí u hřbitova v Mladém. Na „stopce“ doprava přes krátký most, pak stále po hlavní a auto je na Novohradské u Jednoty.

Mladé – Lidická

Pokud potřebuje řidič pokračovat na Lidickou, opět se může vyhnout velkým křižovatkám. Hned za Jednotou na Novohradské odbočí do ulice J. Dietricha. Na konci zahne doprava, stále tak zůstane na hlavní silnici, přejede koleje a míří pořád rovně až k odbočce s ulicí M. Vydrové.

„Tady doleva a jste u lávky k poliklinice Jih,“ doporučuje Pavelka. Zkušenost s cestou má i Bohuslav Květoň, který v Budějovicích provozuje autoškolu. „Zkratka kolem polikliniky není špatná a vypadá to, že ji využívá stále více lidí. Taky tudy občas jedu,“ potvrzuje.

Čtyři Dvory – Litvínovice

Ve špičce, kdy je těžko průjezdná křižovatka u Dlouhého mostu, se mohou lidé ze Čtyř Dvorů dostat postranní cestou do Litvínovic nebo až na E55 na Krumlov. Cesta je v tomto případě delší, zato plynulá. Na Husově třídě šofér zahne u kapličky do ulice Antonína Sovy, dojede k veterinární ošetřovně, odbočí doprava a míří ke skládce na Švábově Hrádku. „Tam se dá vlevo, dojede ke střelnici, pak ještě jednou doleva a už je v Šindlových Dvorech. Doporučuji jet pomaleji, protože silnici už dlouho nikdo neopravoval,“ dodává Pavelka. Ze Šindlových Dvorů už je to kousek do Litvínovic a na výpadovku na Krumlov.

Náměstí – Masné krámy

V jednom místě si však řidič trasu neusnadní. Asi nejabsurdnější cesta vede z náměstí k Masným krámům. Pěšky jsou to desítky metrů, autem téměř čtyři kilometry. „Nedávno jsem tam vezl zákazníky. Nechtěli věřit, že se tam nedostanu jinak. Doporučoval jsem jim jít po svých,“ říká taxikář Karel.

K Masným krámům vede jen jedna cesta, nechce-li řidič porušovat pravidla. Z náměstí se musí vydat do Biskupské ulice, projet přes Dlouhou louku a Dlouhý most na Husovu třídu, v Sadech zahnout do ulice U Černé věže a tady do Hroznové. „No není to ujeté?“ ptá se taxikář.