Roads to Mobile 2030: Žhavé trendy v budoucnosti bezdrátových sítí

Zdroj: Huawei

Mobilní sítě budou důležitou součástí inteligentního světa, který na konci této dekády, obklopí každého z nás. Během následujících deseti let však mobilní internet získá zcela novou podobu – ta se již rýsuje na pozadí rychle se rozvíjejících 5G sítí.

Po celém světě bylo k letošnímu září rozmístěno více než 1,5 milionu základnových stanic 5G, které podporují 176 komerčních sítí 5G. Sítě nové generace dnes využívá přes 500 milionů uživatelů a jejich počty nadále rostou. 5G postupně proměňuje průmyslovou výrobu i naše životy. A tyto změny jsou jen začátkem.

Život v obklopení inteligencí

Do roku 2030 budou digitální a fyzická realita mnohem více provázané a začnou utvářet nové zážitky na pomezí skutečnosti. Digitální ekonomika se stane primární hybnou silou reálné ekonomiky a obrovské změny čekají i průmysl, který se díky všudypřítomné digitalizaci a s ní související automatizaci výroby, mnohonásobně zefektivní. Tyto pokroky ovšem vyžadují pevné základy ve formě dokonale bezpečných a stabilních sítí a také razantního zlepšování energetické účinnosti zařízení s důrazem na udržitelnost a s cílem chránit životní prostředí. Trendy, které budou určovat budoucnost mobilních sítí, už nyní postupně získávají své obrysy. Některé z nich představila společnost Huawei na světovém Mobile Broadband Forum.

Sítě na míru

V budoucnu bude digitální komunikace využívána k rozšíření a prohloubení výměny informací mezi lidmi. Těšit se můžeme na multismyslové zážitky pro náš sluch, zrak, hmat nebo čich. Sítě budou také do roku 2030 zajišťovat zhruba 100 miliard spojení mezi zařízeními a budou tak muset začít nabízet různé typy služeb týkajících se připojení, které se budou lišit podle rychlosti a prioritních požadavků. Předpokladem je proto nová forma bezdrátového internetu, která se vyznačuje extrémně nízkou spotřebou energie či možností pasivního připojení.

Huawei

Optimalizace pro zelenější svět

Během příštích 10 let zajistí spolupráce mezi satelity a pozemními stanicemi trojrozměrné internetové pokrytí vzdušného prostoru, což umožní komunikaci a řízení budoucích dronů a letadel. Postupně dojde ke vzniku dokonalých digitálních replik světa okolo nás v reálném čase, které se stanou platformou nejen pro autonomní zařízení. Bezdrátové sítě navíc budou plně integrovány s technologiemi umělé inteligence, což podpoří prémiové zážitky. Společně s nárůstem síťového provozu dojde ke stoupání poptávky po řešeních, která snižují spotřebu energie sítě. Účinnost energie bude navíc zohledněna v každém aspektu návrhu sítě, včetně rádiových rozhraní, samotných zařízení i jejich umístění. Řadu těchto trendů již Huawei následuje a do budoucna hodlá nadále rozvíjet spolupráci s průmyslovými partnery, abychom do inteligentního světa vstoupili včas a plně připraveni. Více informací o trendech pro bezdrátové sítě naleznete v Bílé knize: 10 Wireless Industry Trends.