Saab zaplatí zaměstnancům, odvrátil hrozbu bankrotu

Saab

Saab

Švédský Saab dnes sehnal peníze na dlužné mzdy svých zaměstnanců. Zabránil tak sice bankrotu, výrobní linky ale stále stojí. Firma prostředky získala vydáním nové emise akcií, původní zdroj peněz totiž slíbenou hotovost nedodal.

Firma musí doplatit červencové platy svým 1600 úřednickým zaměstnancům, tedy necelé polovině všech pracovníků. Oznámení stačilo k tomu, aby odbory stáhly svou žádost na vyhlášení bankrotu. Pět milionů nových akcií koupil za sedm milionu eur americký fond GEM, čímž získal 17 procent automobilky. Akcie firmy na zprávu reagovaly dvouprocentním posílením.

Rozhodně se ale nejedná o konec potíží firmy, kterou loni zachránil před krachem nizozemský Spyker. „Stále potřebujeme dosáhnout dohody s dodavateli na plánu dodávek,“ řekla agentuře Reuters mluvčí automobilky Gunilla Gustavsová. Dodala, že výroba se nerozběhne dříve než 29. srpna. Ještě nedávno přitom společnost uváděla termín 9. srpna.

Automobilka také nadále hledá zdroje dlouhodobého financování. Nabídku ruského podnikatele Vladimira Antonova odmítla Evropská investiční banka. Ta musí spolu se švédskou vládou a koncernem General Motors, který stále vlastní část Saabu, schválit jakoukoli změnu ve vlastnické struktuře.

Záchrana by tak nakonec mohla přijít z USA. Jak včera napsal švédský deník Dagens Industri, část Saabu se chystá koupit nejmenovaný velký americký investor. Automobilka musí dát dohromady nejméně 50 milionů eur. Přesně tolik potřebuje na rozběhnutí výroby, která stojí od dubna.