Sharp hledá cestu z krize, chce se zbavit 99 procent kapitálu

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics

Toshiyuki Osawa, prezident Sharp Electronics Zdroj: ctk

Japonský výrobce elektroniky Sharp uvažuje o výrazném snížení kapitálu, aby se zbavil ztrát, které nahromadil za poslední roky. Firma uvedla, že by vydala prioritní akcie. Sharp se potýká s rostoucí konkurencí ze strany levnějších asijských rivalů, která tvrdě zasáhla jeho aktivity v oblasti výroby displejů z tekutých krystalů. Akcie dlouhodobě ztrátové firmy na burze v Tokiu v jednu chvíli ztrácely až téměř třetinu hodnoty.

Zdroj agentury Reuters uvedl, že Sharp hodlá v rámci drastické restrukturalizace snížit kapitál o zhruba 99 procent, respektive z více než 120 miliard jenů (24,6 miliardy korun) na pouhých 100 milionů jenů (20,4 milionu korun).

Snížení kapitálu by firmě mohlo pomoci snížit daňové břemeno, protože nižší kapitálová základna by umožnila, aby mohl být Sharp z hlediska daňových účelů zařazen do kategorie malých a středních podniků.

Firma podle zdrojů plánuje také vydat svým hlavním věřitelům prioritní akcie, s nimiž jsou spojena některá přednostní práva týkající se podílu na zisku. Podnik by také mohl rychleji obnovit výplatu dividend.

Sharp oznámí novou strategii

Firma se k věci odmítla vyjádřit. Konečné rozhodnutí prý učiní do čtvrtka, kdy má oznámit novou strategii. Zdroje Reuters již dříve uvedly, že tato strategie bude zahrnovat zrušení pěti tisíc pracovních míst a oddělení výroby LCD obrazovek do samostatné firmy.

Sharp už několik let prochází vážnou krizí. Nejdříve mu uškodilo zhodnocení japonského jenu, které firmu přimělo přesunout výrobu domácích elektrospotřebičů do zahraničí. Další ránu podnik utrpěl, když výrazné znehodnocení japonské měny zdražilo výrobky sestavované v zahraničí, které se pak dovážejí k prodeji do Japonska.

Akcie Sharpu na tokijské burze v jednu chvíli odepisovaly až 31 procent hodnoty, což je maximální denní limit. Nakonec uzavřely se ztrátou 26,36 procenta na hodnotě 190 jenů.

Vývoj akcií společnosti Sharp: