Sharp zvažuje odchod z Evropy, jedná o prodeji licencí

Ïlustrační foto

Ïlustrační foto Zdroj: Daniel Karchnak

Japonská společnost Sharp jedná se společnostmi z Tchaj-wanu a Turecka o poskytnutí licence na výrobu a prodej domácích spotřebičů pod značkou Sharp v Evropě. Sharp se tak de facto snaží o odchod ze stagnujícího evropského trhu.

Zdroj agentury Reuters upřesnil, že Sharp jedná s tchajwanskou TPV Technology o poskytnutí práva na výrobu a prodej televizorů s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD) v Evropě. Jednání se dotkla i možného prodeje továrny Sharpu na televizory v Polsku.

Sharp rovněž jedná s mateřskou firmou tureckého výrobce elektroniky Vestel o poskytnutí licence na prodej bílého zboží v Evropě. Zdroj však dodal, že jednání jsou zatím v počáteční fázi a nic ještě nebylo rozhodnuto.

Sharp v reakci na zprávy o odchodu z Evropy v prohlášení uvedl, že zvažuje různé možnosti restrukturalizace svých evropských operací. Zatím však o ničem nerozhodl.

Podle dalšího zdroje Sharp také uvažuje o prodeji svého podílu ve společném podniku na výrobu solárních panelů s italskou energetickou společností Enel.

Sharp za rok do konce března 2013 vykázal masivní čistou ztrátu 545,4 miliardy jenů (107,8 miliardy korun). Od té doby snižuje náklady a stahuje se z neziskových operací. Loni se mu již podařilo vykázat zisk 11,6 miliardy jenů a letos čeká zvýšení zisku na 30 miliard jenů.

Samsung končí s výrobou plazmových TV, zaměří se na 4K