Světový herní trhák GTA má nejdražší „merch“ v herním odvětví. Investice do něj se může vyplatit

Počítačová hra GTA V

Počítačová hra GTA V

Zaklínač 3 Divoký hon
Zaklínač 3 Divoký hon
Zřejmě nejslavnější videoherní postava světa - Mario
Videohra Super Mario Bros. 3, která byla v aukci vydražena za  156 tisíc dolarů
GTA 5
8
Fotogalerie

Herní série Grand Theft Auto (GTA) vyšla z průzkumu britského srovnávače cen Money.co jako hra s nejdražším „merchem“ neboli reklamními předměty. Těmi mohou být nejrůznější klíčenky, trička, hrnky a další sběratelské předměty. Celá kolekce reklamních předmětů ze hry GTA vyjde v průměru na více než 6700 korun. Druhý nejdražší „merch“ nabízí herní série Zaklínač. Průměrná cena celé její sběratelské kolekce pak vyjde přibližně na 6600 korun.

Finanční experti na britském cenovém srovnávači Money.co.uk se pustili do srovnávání cen třiceti tisíc reklamních předmětů od padesáti nejznámějších herních sérií. Mezi ně patří například již zmíněné GTA, Zaklínač, ale i světově proslulá hra Super Mario nebo Far Cry. Výsledky analýzy tak prozrazují, do jakých herních sběratelských předmětů by se možná vyplatilo v současné době investovat.

Srovnávač Money.co pracoval s kategoriemi reklamních předmětů, jako jsou sběratelské předměty, klíčenky, hrnky, plakáty, trička a placky. Následně určil průměrnou cenu u každé z těchto kategorií, z čehož následně vyplynulo, že nejdražší kategorií jsou ve většině případů sběratelské předměty, tedy různé sošky či repliky předmětů z dané herní série.

Experti pak sečetli průměrné ceny v jednotlivých kategoriích s reklamními předměty a zjistili, že nejdražší „merch“ má herní série Grand Theft Auto (GTA). Přestože se GTA stalo hrou s nejdražším „merchem“, herní série Zaklínač má přece jen jednu kategorii reklamních předmětů o něco dražší: již zmíněnou kategorii sběratelských předmětů, v případě hry Zaklínač například různé sošky. Průměrná cena takových předmětů se u Zaklíanče pohybuje kolem 4400 korun. Oproti tomu průměrná cena sběratelského předmětu z herní série GTA je o pět stovek levnější, dosahuje výše téměř 3900 korun.

V první desítce nejdražšího herního „merche“ se umístila například hra Super Mario.Průměrná cena všech reklamních předmětů k této hře se pohybuje kolem 3600 korun. Nejdražší položkou mezi reklamními předměty je pak tričko Super Mario s průměrnou cenou 1300 korun. Mezi další hry s nejdražším „merchem“ patří například Metal Gear Solid, Halo, Far Cry, Assassin's Creed, Borderlands, Tom Clancy's nebo God of War. 

Série Grand Theft Auto od společnosti Rockstar Games byla uvedena na trh v roce 1997 a zařadila se mezi nejúspěšnější v dějinách počítačových her. Jen pátého dílu GTA V se od jeho vydání v roce 2013 prodalo více než 125 milionů kusů. Tato herní série je ovšem od začátku terčem kritiky kvůli svému násilnému obsahu. Nechvalně proslulým se stal díl GTA III poté, co se zjistilo, že si hráči mohou ve virtuálním světě najmout prostitutku, souložit s ní (mimo obraz na monitoru), zabít ji a ukrást jí peníze.