Tenisté zdolali Itálii

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek Zdroj: profimedia.cz

Čeští tenisté v prvním kole Davis Cupu nedopustili podobné překvapení jako loni, kdy nečekaně vypadli s Kazachstánem. V Ostravě zdolali Itálii a v dubnu si zahrají čtvrtfinále opět na domácí půdě. Soupeřem jim bude Srbsko, zatím není jasné, zda přijede i světová jednička Novak Djoković.

Český tým byl v Ostravě v nejsilnější sestavě. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek zvládli páteční dvouhry, i když s drobnými problémy. Páteční program trval téměř osm hodin, ale nakonec oba Češi potvrdili roli favoritů. Postup do čtvrtfinále zpečetila v sobotní čtyřhře opět dvojice Berdych – Štěpánek.

Ve čtvrtfinále, které se hraje od 6. do 8. dubna, se čeští hráči utkají se Srbskem, které je přede dvěma roky vyřadilo v semifinále. „Srbům máme co vracet. Budeme mít výhodu domácího prostředí. Ať budou s Djokovićem nebo bez něj, mají v zásobě jiné kvalitní hráče,“ uvedl pro ČTK Štěpánek. Účast světové jedničky by ovšem byla velkým lákadlem pro české fanoušky.

Nedávný vítěz Australian Open první kolo Davis Cupu vynechal, jeho spoluhráči si se Švédy poradili i bez něj. Djoković sám v úvodu sezony prohlásil, že se chce soustředit na olympiádu. „V lednu mi Djokovićův trenér Marián Vajda říkal, že Djoković nechce hrát Davis Cup a soustředí se na olympiádu. Ale nastaly změny v srbské tenisové federaci, kde se stal prezidentem jeden rodinný přítel Djokovićových, a myslím, že tatínek teď bude chtít, aby syn znovu hrál,“ uvedl kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.