Top bar světa je v Londýně. Právě tam je i číslo 5 žebříčku, Tayēr + Elementary s velkou českou stopou

5. Tayēr + Elementary.

5. Tayēr + Elementary. Zdroj: Tayēr + Elementary

1. The Connaugh, Londýn.
2. Dante, New York.
3. The Clumsies, Athény.
4. Atlas, Singapur.
6. Kwant, Londýn.
20
Fotogalerie

Alex Kratěna je dnes už v podstatě legendou mezi českými barmany, dříve působil v tradičně oceňovaném Artesian Baru v Londýně, loni s partnerkou Monicou Bergovou otevřeli nový podnik. Tayēr + Elementary se okamžite stal hitem a v žebříčku TOP 100 barů světa v anketě World’s Best Bar se pro rok 2020 umístil na pátém místě. 

Minimalistický interiér Tayēr + Elementary má kromě Kratěny i některé své jiné prvky původem z Česka, s designem pomáhal známý umělec Maxim Velčovský a tuzemské studio Edit" Architects. Bar je umístěn v dynamicky se rozvíjející části severovýchodního Londýna, blízko stanice metra Old Street nebo centra Barbican. 

Stejně jako zde ale do barového byznysu vstoupil koronavirus a lockdowny, které jsou všudypřítomné různě po světě, včetně Spojeného království. Je dost možná špatným vtipem vyhlašovat nejlepší bary roku, když v průběru roku neměly pořádnou šanci to nejlepší ze sebe ukázat. 

I samotné udílení této prestižní ceny - World’s Best Bar není jen tak nějaká anketa, ale jde o obecně uznávanou a respektovanou událost, kde ocenění v ní pomáhá provozovatelům podobně jako michelinská hvězda ve vysoké gastronomii - proběhlo oproti dřívějším zvyklostem opulentních večírků on-line.

Správcem ankety je společnost William Reed Business Media, pořadí určuje více než 500 oslovených oborových expertů. V letošní edici se umístily bary z 23 zemí světa, oproti některým ročníkům nyní není v pořadí žádný podnik z Česka, nejvýraznějším českým zástupcem je právě Kratěna a jeho bar, 5. místo znamená mezi nováčky v anketě dokonce nejvyšší příčku.

Jaké bary se umístily nejvýše a některé vybrané zajímavé bary z celkového pořadí si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii, případně ve videu.