Vše o gastro byznysu | E15.cz

Vše o miliardářích

Vše o miliardářích Vstoupit do speciálu

Vše o gastro byznysu

Stravenkový paušál motivuje akorát k pojídání vlašáku s rohlíkem, tvrdí provozovatel kantýn

Stravenkový paušál motivuje akorát k pojídání vlašáku s rohlíkem, tvrdí provozovatel kantýn
Návrh na zavedení stravenkového paušálu jako alternativy ke stávajím stravenkám a dotovanému závodnímu stravování už brzy čeká mezirezortní připomínkové řízení. Opatření ale vzbuzuje obavy u provozovatelů kantýn a jídelen. „Firemní stravování nepracuje s marží v desítkách procent, to jsou skutečně jednotky. I drobný pokles počtu jídel nás lehce dostane do ztráty,“ tvrdí Vladimír Staněk, generální ředitel firny Aramark. Ta je největší poskytovatel služeb firemního stravování v Česku. Denně obslouží 130 tisíc strávníků.

Gastro byznys

Sny o podniku, kam člověk uteče z korporátu a kde bude vlastním pánem, se točí nejčastěji kolem gastrobyznysu. Na založení moderní restaurace je ale dnes potřeba minimálně pět milionů korun, shodují se pražští restauratéři. Jakýkoliv nadšenec však nemá vyhráno ani v případě, že takovou sumu na rozjetí podniku může použít.

Co je stěžejní pro úspěch? Předně musí mít restauratér jasno, jak chce svůj podnik zařídit a vést. Dále potřebuje razítka, vhodný personál a menu, kterým chce milovníky dobrého jídla a pití přilákat. V našem speciálu poradíme, jak propočítat byznys plán nového podniku a jak sestavit základní rozpočet. Přineseme také řadu zajímavých příběhů úspěšných restauratérů.

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Články odjinud