Vše o gastro byznysu | E15.cz

Vše o gastro byznysu

Škody ze zavření hospod vyjdou na tři čtvrtě miliardy, tvrdí pivovarníci

Škody ze zavření hospod vyjdou na tři čtvrtě miliardy, tvrdí pivovarníci
Uzavření gastronomických provozů na tři týdny způsobí škody za 750 milionů korun. Uvedli to zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Čepované pivo má totiž omezenou dobu trvanlivosti, pivovary musí proto omezovat jeho výrobu a v případě delšího uzavření provozoven budou řešit jeho expiraci.

Gastro byznys

Sny o podniku, kam člověk uteče z korporátu a kde bude vlastním pánem, se točí nejčastěji kolem gastrobyznysu. Na založení moderní restaurace je ale dnes potřeba minimálně pět milionů korun, shodují se pražští restauratéři. Jakýkoliv nadšenec však nemá vyhráno ani v případě, že takovou sumu na rozjetí podniku může použít.

Co je stěžejní pro úspěch? Předně musí mít restauratér jasno, jak chce svůj podnik zařídit a vést. Dále potřebuje razítka, vhodný personál a menu, kterým chce milovníky dobrého jídla a pití přilákat. V našem speciálu poradíme, jak propočítat byznys plán nového podniku a jak sestavit základní rozpočet. Přineseme také řadu zajímavých příběhů úspěšných restauratérů.