V Melbourne se zase hraje o víc peněz

Novak Djoković obhajuje loňské vítězství

Novak Djoković obhajuje loňské vítězství Zdroj: ctk

V noci na dnešek začal první tenisový grandslamový turnaj sezony – Australian Open. V Melbourne se představí celkem 12 českých tenistů (tři muži a devět žen). Nechybí samozřejmě ani Tomáš Berdych a Petra Kvitová. Ta vstupuje do turnaje jako nasazená dvojka.

Organizátoři letos opět zvýšili odměny. Tenisté si rozdělí 26 milionů dolarů (asi 526 milionů korun), což je o milion dolarů více než loni. Šampioni ve dvouhrách získají 2,3 milionu dolarů. Loni si vítězové dvouher Novak Djoković a Kim Clijstersová odnesli každý 2,2 milionu.

Organizátoři Australian Open v posledních letech zvyšují odměny každoročně. Mohou si to dovolit jednak proto, že turnaj patří k nejúspěšnějším akcím na australském území, a jednak díky podpoře vlády státu Victoria.

V roce 2007 vznikla studie, podle níž Australian Open generuje australskému státu Victoria příjem více než 240 milionů dolarů a díky turnaji vzniká 4600 pracovních míst. Dalším důležitým zdrojem příjmu jsou zisky z cestovního ruchu. Podle studie uvedlo 79 procent Australanů a 53 procent cizinců, kteří přišli na turnaj v Melbourne, že nebýt Australian Open, vůbec by Victorii nenavštívili.

Návštěvnost Australian OpenNávštěvnost Australian Open | australianopen.com

Značné příjmy plynou organizátorům také z prodeje vstupenek. Letos navíc organizátoři očekávají rekordní návštěvnost. Podle ředitele turnaje Craiga Tileyho by se o to měl postarat „efekt Stosurová“.

Samantha Stosurová je australská hráčka, která vyhrála loňské US Open, poslední grandslam minulé sezony, což ji řadí mezi favoritky domácího podniku. Tiley předpokládá, že diváci budou na „Sam“ patřičně zvědaví. „Po jejím triumfu na US Open se zvedl zájem o tenis. Mnoho malých holčiček vzalo do ruky tenisovou raketu a začalo si hrát na Sam,“ prohlásil Tiley pro australská média.

Austrálie čeká na domácího vítěze už více než 30 let. Naposledy zvítězil před domácím publikem Chris O’Neil v roce 1978. „A nyní je tu Sam. Všichni jsme v New Yorku viděli, čeho je schopna,“ říká australská tenisová legenda Roy Emerson, dvanáctinásobný grandslamový vítěz.