Veletrh Antique se zaměří na vztah starožitností a moderního designu

stylový nábytek,  skříňka (50. léta), Cees Braakman, Holandsko (ilustrační foto)

stylový nábytek, skříňka (50. léta), Cees Braakman, Holandsko (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Na vzájemné působení moderního designu a starožitností bude zaměřen letošní jarní veletrh Antique. Potrvá od čtvrtka do neděle v Novoměstské radnici v Praze. Organizátoři chtějí návštěvníkům ukázat, jak předměty s historií, vyžadující ruční práci a individuální postup, dokážou modernímu interiéru vtisknout nový rozměr, vrátit mu punc originality a historickou vazbu.

Na veletrhu se představí i nedávno založená Asociace návrhářů interiérů. „Vznikla jako reakce na zařizování interiérů, které je dnes velmi populární, ale není příliš odborně zakotveno. Interiérovým návrhářem může být téměř každý,“ řekla novinářům zakladatelka asociace Iva Bastlová. Cílem asociace je, aby obor byl nejen populární, ale také profesionální. Na veletrhu bude mít vlastní stánek s počítačem a s odborníky, kteří zájemcům poradí, jak starožitnosti zakomponovat do interiéru, poskytnou jim i fotografie jako možný návod.

Vhodně zvolené solitérní starožitné kousky zakomponované do moderního interiéru jsou v hledáčku architektů delší dobu. Ale teprve v několika posledních letech lze podle odborníků hovořit o skutečném trendu, určujícím i vkus řady klientů a investorů.

Pro ty, kteří si váží tradice, řemesla a ruční práce

„Dříve přecházel nábytek, obrazy i užité předměty z generace na generaci a byly doplňovány novými uživateli dle jejich vkusu a potřeb. Socialistické vidění světa zavedlo uniformitu i do interiérů a starožitnosti byly mnohdy vyhazovány i ze strachu či opovržení jako buržoazní přežitek,“ připomíná specifika tuzemské historie Jan Neumann z vedení Asociace starožitníků, jež tradičně veletrh pořádá.

Podle něj i dnes mnoha lidem vyhovuje nakupovat předměty na jedno použití. Ale jsou i tací, kteří si naopak váží starého řemesla či ruční práce a snaží se o originální pojetí prostředí, ve kterém žijí, dodává.

Veletrh Antique tradičně nabídne nejen možnost nakoupit či prodat starožitnosti a umělecká díla, ale nabízí zájemcům také bezplatné poradenství. Laici se mohou od odborníků dovědět, jak poznat hodnotu vlastněné starožitnosti, a také informace o principech prodeje. Pro vystavovatele je připraveno tradiční udělení ceny za nejlepší expozici a exponát veletrhu.