„Zdravé“ cigarety byly padělky

Celníci zasahují proti dovozu padělků elektronických cigaret. Dělají proto na pašeráky zátahy.

Stále častěji lze v ulicích měst potkat lidi, kteří místo klasických cigaret potahují dým z elektronických verzí. A že jsou stále populárnější, dosvědčuje i fakt, že se na ně zaměřili padělatelé. Celníci na letišti v Mošnově za poslední tři měsíce zabavili kuřácké padělky v hodnotě 1,3 milionu korun.

Značky zvučných jmen. Falešné za stejnou cenu

„Jednalo se o deset kilogramů vonných esencí dopravovaných v kanystrech, téměř tři a půl tisíce kusů ampulí o obsahu deset nebo třicet mililitrů a sto dvacet sad elektronických cigaret,“ uvedla mluvčí celníků Pavla Zdobnická. Těm v hledáčku uvízly zásilky, které deklarovaly podezřele nízkou cenu a druh zboží. Šlo o zásilky z rizikových zemí, kam patří i Čína. Balení esencí originálu neodpovídalo, cena ovšem ano.

„Vonné esence do elektronických cigaret byly označeny způsobem stejným nebo zaměnitelným s ochrannými známkami známých značek,“ řekla Zdobnická. Jednalo se o Dunhill, F1, Red Bull, Marlboro, L&M, Davidoff, Pall Mall, Camel, 555 state, Winston, Drum, Golden Virginia nebo British American Tobacco. „Dle sdělení některých zástupců majitelů ochranných známek se jedná o neoprávněné označení výrobků. V mnoha případech majitelé ochranných známek ani tyto vonné esence do elektronických cigaret nevyrábějí,“ upozornila mluvčí celníků.

Okolí si na ně těžko zvyká a netoleruje je

Jejich kuřáci by si tedy měli dát pozor. Jak ale padělky poznat? „Ampule nejsou opatřeny informacemi o složení výrobků, lze předpokládat, že užití esencí a elektronických cigaret v konečném důsledku nepřinese spotřebiteli ten správný užitek,“ dodala Zdobnická.

Elektronické cigarety se v posledních letech staly hitem. Výhodou je, že člověk inhaluje pouze nikotin a nevypouští látky, které jsou škodlivé okolí. Proto lze tyto kuřáky potkat i na místech, kde se normální cigarety kouřit nesmějí.

„Poprvé jsem se s tím setkal na hokeji, kde si jeden divák každou chvíli potáhl. Upozornil jsem na to pořadatele, ale ten mi řekl, že jde o elektronickou cigaretu a ta je povolena. To je asi pravda, ale stejně mi to vadilo,“ řekl Jan Zouhar z Ostravy.

A není s tímto názorem sám. S odsudky se setkala většina kuřáků elektronických cigaret. „Přešel jsem na ně loni a vyhovuje mi to. Je to zdravější a neomezuje to ostatní. Kdysi jsem kouřil i v tramvaji, ale poté, co se to několika lidem nelíbilo, jsem s tím přestal. Teď kouřím jen tam, kde bych kouřil i normální cigaretu,“ uvedl jeden z elektronických kuřáků Petr Mlejnský.

Kouření ve vlaku povoleno

A také přístup firem k tomuto módnímu výstřelku je různý. Zatímco například ČSA elektronické cigarety netolerují, ve vozech Českých drah se kouřit mohou.