Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Voda v centru zájmu komoditních burz

voda

voda Zdroj: iStock

voda
voda
3
Fotogalerie

Nejde o provozovatele vodovodů a čističek ani producenty balených vod, ale přímo o vodu. Obchodovat se bude v Chicagu, a to ve formě takzvaných futures. Co to znamená?

Futures je kontrakt, jímž se zafixuje cena, za kterou budeme komoditu prodávat či kupovat například za tři nebo šest měsíců. A právě o to jde. Zmíněným kontraktem se zemědělci či spotřebitelé budou moci zajistit proti velkým výkyvům cen vody kvůli jejímu nedostatku, ať už kvůli suchu, či požárům. A není náhodou, že v tomto případě jde o vodu v Kalifornii, která se zmíněnými jevy pravidelně bojuje a kde se s vodou už běžně obchoduje.

K čemu naopak nový produkt není vhodný, je dlouhodobá investice do komodity, jejíž cena „přece půjde vždy nahoru“. Z povahy věci bude krom zajištění sloužit spíše ke spekulacím – sázkám na vývoj cen v krátkém horizontu.

Obchodování na burze pěkně ukazuje, jak se z běžné věci stává vzácný statek. Čím dražší je nedostatková surovina, tím víc se začíná řešit cena. V Kalifornii existuje hned několik „fyzických“ trhů s vodou i cenový index a dalším krokem je obchodování na jedné z největších komoditních burz. S tím, jak se zásobování vodou stává globálním problémem, pak můžeme čekat, že řízení rizik spojených s výkyvy její ceny bude nabírat na významu. S tím se pak pojí i posun vody směrem k obchodované komoditě.

Autor je hlavní analytik Patria Finance