Bankovní akcie porážejí trh. Táhnou výše Wall Street i pražskou burzu

Akcie Erste posílily od počátku listopadu o 38 procent

Akcie Erste posílily od počátku listopadu o 38 procent Zdroj: Reuters

Erste za poslední měsíc na burze rostla třikrát rychleji než pražský index PX
Budova Komerční banky na Václavském náměstí
Libor Löfler, Abert Le Dirac´h, Vladimír Jeřábek
Moneta Money Bank
Tomáš Spurný, Moneta Money Bank
7
Fotogalerie

Vítězi vakcínového šílení na světových burzách se staly banky. Přesněji řečeno to byly jejich akcie, které jen za poslední měsíc, co svět počítá s vakcínou proti koronaviru, podražily na obou stranách Atlantiku o desítky procent. Index S&P Financials mapující akcie významných finančních domů na Wall Street jen od počátku listopadu vzrostl o bezmála 23 procent.

Předběhl o polovinu zbytek trhu a nechal za sebou i pandemické favority v podobě akcií technologických firem. Obdobný vývoj, jen s o něco menším nadšením, prožil i starý kontinent. 

„Očekávané úvěrové ztráty již byly v cenách bankovních akcií obsaženy a vakcinační světlo na konci tunelu nyní vede k jejich růstu,“ soudí ekonom poradenské společnosti PwC Petr Kříž. Trh sází na to, že banky vystačí s rezervami, které si na horší časy vytvořily už během prvních měsíců pandemie.

„S předpokladem plošné vakcinace v průběhu příštího roku se podstatně zlepšuje výhled návratu ekonomik do normálu, což je pro bankovní sektor pozitivní,“ dodává analytik Fio banky David Brzek.

Lákadlem pro investory je rovněž vidina obnovení výplat dividend, které byly centrálními bankami v průběhu letošního roku kvůli obavám z dostatku kapitálu pozastaveny. Od Evropské centrální banky by se tak investoři měli její postoj dozvědět ještě do konce tohoto roku.

„Zvýšila se pravděpodobnost výplat dividend za letošní rok a částečně i za nerozdělené zisky z roku 2019,“ dodává portfolio manažer Consequ Martin Pavlík. 

Banky se zároveň staly součástí širších pohybů na burzách, kdy se investoři pod dojmem lepších ekonomických vyhlídek rozhodli více investovat do odvětví, jejichž byznys rozkvétá během konjunktury.

„Probíhá rotace investorů z růstových do hodnotových sektorů. Banky představují klasický příklad cyklického hodnotového sektoru,“ říká ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler s tím, že burziánům už kupříkladu technologický sektor rostoucí během celé pandemie přijde jednoduše už příliš drahý. 

Akcie z amerického technologického indexu Nasdaq od počátku listopadu sice podražily zhruba o 13 procent, rostly ale „jen“ zhruba stejně rychle jako zbytek trhu. Akcie bank přitom vyrazily vpřed i v Evropě, kde index Stoxx 600 Financial Services poskočil od ohlášení vakcíny o 16 procent, tedy zhruba o dva procentní body více než zbytek trhu.

Růst bankovního sektoru ilustruje i vývoj na pražské burze. Zatímco akcie Moneta Money Bank vzrostly od počátku listopadu o 26 procent, Komerční banky o 30 a Erste Bank dokonce o 38 procent, pražský parket jako celek za stejné období posílil jen o 15 procent.

„Akcie komerčních bank se obecně začátkem listopadu obchodovaly na extrémně levných hodnotových ukazatelích,“ připomíná Pavlík. I po zhruba pětinovém nárůstu přitom bankovní sektor stále zůstává pod svým letošním burzovním vrcholem.

Evropské i americké banky aktuálně v průměru ztrácí na svá letošní maxima kolem sedmi procent. Hlouběji pod svými letošními vrcholy jsou pak právě třeba akcie bank obchodovaných v Česku, které by k návratu na únorové ceny musely povyrůst zhruba o třetinu.