Glosa Jany Havligerové: Andrej Babiš slibuje

Poslanci a ministryně v rouškách do Sněmovny: Premiér Babiš nosí podle svých slov roušky, které mu posílají lidé (24. 3. 2020)

Poslanci a ministryně v rouškách do Sněmovny: Premiér Babiš nosí podle svých slov roušky, které mu posílají lidé (24. 3. 2020) Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Andrej Babiš a Jan Hamáček během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny (20.3.2020)
Andrej Babiš a Jan Hamáček během příletu letadla s 1,1 milionem respirátorů z Číny (20.3.2020)
3
Fotogalerie

Kabinet podle premiéra v žádném případě nezneužije současnou situaci k posílení své moci. „Naše vláda nehodlá za žádných okolností a nebude zneužívat krizový stav a stav legislativní nouze k posilování své moci,“ prohlásil Andrej Babiš v proslovu k poslancům. Jelikož tak učinil v dolní komoře parlamentu, považujme jeho slova za veřejný příslib, nikoliv za sedativum, které má utlumit pozornost opozičních stran.

Kontrola, a nejen zákonodárci, ale i ta veřejná je namístě. Jde o naši svobodu. Chuť osekat ústavní práva ze všech stran nemusí být ani tak zřetelná a mířit přímo na solar demokracie jako v Maďarsku.

Stačilo si poslechnout, co na mimořádném zasedání sněmovny přednesl Tomio Okamura. Škrtnout z rozpočtu peníze pro neziskové organizace. Přiškrtit tok koncesionářských poplatků a tak dál. Zkrátka hezky plíživě penalizovat ty, kteří kritizují nebo kontrolují politiky. Šéf SPD návrhy shrnul pod hlavičku „ozdravení státního rozpočtu“. Nebude málo těch, kterým to bude znít dobře. Ti, kteří o příslušných věcech rozhodují, mu snad na lep nesednou.