Dluhopisová smršť. Jejich příliv na trh se státu prodraží

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Vydáním dluhopisů hodlá stát financovat většinu schodku státního rozpočtu na letošní rok.
Vláda Andreje Babiše bude muset vydat obří emise dluhopisů, aby pokryla rekordní schodek rozpočtu.
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
5
Fotogalerie

Stát připravuje dluhopisovou smršť, která už nyní řádně hýbe celým trhem. Vydáním dluhopisů totiž hodlá financovat většinu schodku státního rozpočtu na letošní rok. Ten ministryně financí Alena Schillerová chce zvýšit na dvě stě miliard korun z původních čtyřiceti miliard.

Očekávání přílivu nových emisí už ovlivňuje celý trh s bondy. „Dlouholeté dluhopisy se vyprodávají, ale likvidita je mizivá,“ popsal situaci na trhu během včerejšího dopoledne bankéř velké tuzemské banky, který si nepřál být jmenován. Investoři si totiž podle něj chtějí koupit nové dluhopisy s vyšším výnosem a nižší cenou. „Proto chtějí vyprodat,“ dodává. Nízká likvidita se pak odráží na velkých rozdílech mezi nabídkovou a poptávkovou cenou dluhopisů.

Vládě Andreje Babiše tak hrozí, že se jí nový dluh prodraží. Babiš tak může doplatit na svou strategii, když ještě jako ministr financí vydával zejména krátkodobé dluhopisy, aby zlevnil celkové náklady financování státu.

„Financování státního dluhu se určitě zdraží, ale nemusí to být nic dramatického“ říká hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Podobně se pak vyjadřují i další odborníci. „Výnosy by mohly jít nahoru kvůli zvýšené nabídce,“ upozorňuje analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Výhodou pro ministerstvo financí nicméně je, že v posledních šesti letech neustále klesala výše dluhu vůči hrubému domácímu produktu. Loni tak státní dluh představoval 29 procent výkonu tuzemského hospodářství. „Za jednoznačné pozitivum považuji skutečnost, že státní dluh v absolutním vyjádření zůstává stabilizován a v poměru k HDP setrvale klesá,“ komentovala již dříve Schillerová.

Malé zadlužení se nyní bude podle expertů hodit. „Zadlužení České republiky je relativně nízké ve srovnání s řadou států západní Evropy. Kapacitu na nové emise určitě má,“ dodává analytik Finlordu Boris Tomčiak. Podle Vaníčka není z globálního hlediska emise navíc příliš velká.

Nicméně emise dluhopisů se může ještě zvýšit, pokud se ekonomika v brzké době opět nerozjede. „Opravdu realistické je nyní předpokládat, že schodek se bude pohybovat kolem 250 miliard, v pesimistickém scénáři ovšem může převýšit i 300 miliard korun,“ zdůrazňuje Kovanda.

Další potíží bude i to, že Česká republika není jedinou zemí, která bude v současné koronavirové krizi ve velkém vydávat dluhopisy. Chystá se k tomu podle Tomčiaka celá řada evropských zemí i USA. České státní dluhopisy tak budou usilovat o přízeň investorů v konkurenci s jinými státními obligacemi a také dalšími typy investic.