Glosa Petra Peška: Msta a bojácnost na Hradě

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradě 13. ledna 2021 při příležitosti tradičního pracovního novoročního oběda předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka.

Prezident Miloš Zeman přivítal na Pražském hradě 13. ledna 2021 při příležitosti tradičního pracovního novoročního oběda předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka. Zdroj: Twitter Jiří Ovčáček

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny svolaná z podnětu opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se konala 10. září 2020 v Praze. Na snímku zleva předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a místopředseda Vojtěch Filip (KSČM)
Předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil (ODS) na Národní třídě (17. 11. 2020)
3
Fotogalerie

Prezidentův tradiční oběd se šéfy obou komor měl být smířlivým a pozitivním výhledem do nadcházejícího roku. Letos se Miloš Zeman rozhodl – cimrmanovsky řečeno – snížit počet pozvaných na polovinu.

Pozvánku dostal pouze předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), už však ne šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). S hlavou státu má sice shodné jméno, ale především spory, které kulminovaly jeho cestou na Tchaj-wan.

Není to žádná tragédie, byť každé takové setkání může alespoň trošku otupit hrany současné silně polarizované politiky. O to ale Miloši Zemanovi nikdy nešlo. A nutno mu přiznat, že to ani nepředstíral.

Nepozvání předsedy horní parlamentní komory, a tedy ústavně druhého nejvýše postaveného politika v zemi, ale není žádným silným gestem. Je to spíš výrazem slabosti a důkazem toho, že současnému prezidentovi dochází politická munice. Využívá tedy každého nástroje, který má po ruce.

Jedním z nich bylo i nedávné, nezvykle brzké vyhlášení sněmovních voleb na začátek října. Ať už tím chtěl pozlobit vznikající opoziční koalice, které nyní musejí veškerou prezentaci hnát přes transparentní účet, anebo smést ze stolu variantu předčasných voleb. Prostě to udělal.

A podobně je to se středečním obědem, kde se mimo jiné i toto téma probíralo. Tedy podle slov jediného pozvaného, šéfa sněmovny Vondráčka. „Říkal jsem panu prezidentovi, že ono to není jednoduché…,“ nechal se slyšet po schůzce. Zeman prý ohledně svého rozhodnutí ani nic nevysvětloval. Neboli trochu to vypadá jako debata zarputilého učitele s bojácným žáčkem.

Ještě markantnější to je ale u postoje předsedy dolní komory k neúčasti šéfa té horní. Před obědem i po něm se Vondráček dušoval, že bude dál na prezidenta naléhat, aby zval i šéfa Senátu. Byť pro „vyvážení“ neopomněl dodat, že Miloš Vystrčil by měl zároveň uznat nevhodnost svých vyjádření vůči Miloši Zemanovi, nejlépe nějakým kajícným dopisem.

Na místě by samozřejmě bylo, aby Radek Vondráček takto „selektivní“ pozvání odmítl. Jednak z principu, ale také z pragmatismu. Příště se to může stát nakrásně jemu.