Zeman vyzval svého předchůdce Klause, aby se nechal očkovat. Sám tak učiní za týden

Prezident Miloš Zeman v Lánech.

Prezident Miloš Zeman v Lánech. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

S prezidentem v Lánech: Miloš Zeman (10. 1. 2021)
Prezident Miloš Zeman v Lánech.
Prezident Miloš Zeman v Lánech.
Prezident Miloš Zeman v Lánech.
Prezident Miloš Zeman v Lánech.
7
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se nechá očkovat proti nemoci covid-19 zhruba za týden. Původně se chtěl nechat očkovat až začátkem února, aby nikoho nepředbíhal, ale okolí ho přesvědčilo, aby tak učinil dřív. Řekl to v nedělním rozhovoru pro server Blesk.cz.

K očkování vyzval i svého předchůdce Václava Klause. „Nech se očkovat Václave, nebo riskuješ ve svém věku, že tě covid dožene,“ řekl. Klaus již dříve uvedl, že se očkovat nenechá, je kritikem současné podoby opatření proti koronaviru.

„Já jsem uvažoval o tom, že bych si to nechal píchnout krátce po 1. únoru, protože jsem si říkal, že nechci nikoho předbíhat, ale všichni mě přesvědčují, že mám následovat pana premiéra nebo pana ministra zahraničí, tak si to nechám píchnout asi za týden,“ řekl Zeman. Uvedl, že zhruba jednou za dva roky chodí na počítačovou tomografii a magentickou rezonanci do Ústřední vojenské nemocnice. „A při té příležitosti, protože tam jdu za týden, tak se nechám také očkovat,“ dodal.

Hlavní důvod nynějšího růstu počtu nakažených lidí podle prezidenta Zemana spočívá v tom, že lidé jsou otrávení, unavení a odmítají často velmi tvrdá omezující opatření. Nadějí je podle něj vakcína. Obyvatele proto vyzval, aby vytrvali a opatření proti koronaviru dodržovali. Očkování v minulosti proti jiným nemocem vždy uspělo, zdůraznil prezident. „Není důvod předpokládat, že neuspěje nyní,“ míní.

Zeman také řekl, že napsal izraelskému prezidentu Reuvenu Rivlinovi, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně. Zhruba stejný dopis svému protějšku premiéru Benjaminu Netanjahuovi podle něj poslal i premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává, že izraelští experti české straně pomůžou.

V Izraeli je tempo očkování nejvyšší na světě. Za tři týdny naočkoval proti covidu-19 už 1,8 milionu obyvatel, což je pětina jeho populace. Tamní premiér Benjamin Netanjahu podle deníku The Times of Israel uvedl, že všichni Izraelci starší 16 let by mohli být naočkování do dvou měsíců, maximálně do konce března. V Česku bylo podle premiéra Babiše dosud očkováno proti covidu zhruba 40 000 lidí.

Zeman také řekl, že by v souvislosti s nákupem vakcín chěl pochválit EU, ačkoli je jinak někdy jejím kritikem. „Myslím si, že s nákupem a distribucí vakcín odvedla dobrou práci,“ uvedl.

Zeman se kromě toho vyjádřil k situaci ve Spojených státech. Chování amerického prezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s násilnostmi v budově amerického kongresu označil za zbabělost odcházejícího politika. Zeman si podle svých slov nevzpomíná na jakéhokoli amerického prezidenta, který by odcházel s takovou ostudou. Na druhé straně se vyslovil proti cenzuře na internetu i proti zablokování Trumpova twitterového účtu.

Zeman poznamenal, že schopnost člověka je mimo jiné dána tím, že je schopen uznat porážku a porážkou se dokáže poučit. „Donald Trump neuznal porážku, nepoučil se, ale co horšího - vyštval do akce před Kapitol a nakonec do Kapitolu tisíce lidí. Tím nepřímo způsobil smrt těch asi pěti lidí, což většinou byli jeho stoupenci,“ řekl Zeman. „Byla to prostě zbabělost odcházejícího politika,“ dodal.

Na druhé straně konstatoval, že Trump pomohl Izraeli, a připomněl, že on sám je velkým stoupencem této země.