Německý diář Petra Fischera: Despota Gates

Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Reuters

Jestli se v něčem sousední Německo během pandemie výrazně odlišuje od České republiky, pak je to šíření spikleneckých teorií a jejich vliv na veřejnou debatu.

Ne že by se názory o tajemném vzniku viru, který je roznášen s jasnými politickými a ekonomickými záměry, v ČR vůbec neobjevovaly, ale jsou to spíše marginální výstupy na sociálních sítích, kterým nikdo nevěnuje moc pozornosti. V Německu se příznivci spikleneckých teorií ale vyjadřují v ulicích a demonstrují proti „zrádcům“ a „zednářům“ ve vládě a na sociálních sítích mají desítky tisíc followerů.

Není to tak nevinná záležitost, jak to vypadá. K demonstrantům se ochotně připojují známé postavy z pravicového extremistického prostředí, které podporují myšlenku, že německý kabinet jen simuluje demokratickou vládu, zatímco skrze boj proti neznámému viru připravuje totalitní režim ve stylu asijských despocií, jen s využitím moderních technologií.

Začíná to uzavíráním obchodů a používáním roušek, končí to omezováním všech svobod a politickou diktaturou, tvrdí protestující (jejich rozpravě se v ČR trochu přiblížil v rozhovoru pro DVTV frontman Tří sester Lou Fanánek). A tak někteří demonstranti vážně tvrdí, že německá vláda chystá povinné očkování proti COVID-19, aby mohla lidem pod kůži nainstalovat čip, kterým bude kontrolovat a řídit svobodné občany.

A kdo že je tentokrát pro spiklenecké teoretiky hlavní postavou zla? Podle časopisu Der Spiegel je to zcela jistě známý miliardář a filantrop Bill Gates, který prý podporuje ve svých nadacích očkování proti nakažlivým chorobám právě proto, aby mohl ovládat celý svět.

Nenávist a rozčilení nejsou nikdy tekuté, jak tvrdí někteří filozofové, vždy potřebují nějakou konkrétní podobu či jméno, skrze něž se realizují. Ta současná německá podoba je možná trochu směšná, ale z míry jejího sdílení přece jen na chvíli zamrazí. Co kdyby bylo hůř.

Autor je spolupracovník redakce