Hyperinflace nehrozí, zelenina byla drahá i dřív, zaznělo v pořadu Dáme to

Video placeholde

Jak porostou ceny? Pomohlo by nám v současné situaci euro? Může pumpování peněz do ekonomiky vyvolat hyperinflaci? A má vůbec smysl i nadále cílovat inflaci, nebo je to přežitek? To byly zásadní otázky dalšího vydání pořadu Dáme to. Hosty byli viceguvernér České národní banky Marek Mora a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

S opatřeními, která zavádějí vlády i centrální banky jednotlivých zemí v boji s propadem ekonomiky způsobeným koronavirovou krizí, jsou na místě obavy o tom, jaké dlouhodobé dopady tyto zásahy mohou mít. Především, zda nezpůsobí výrazné znehodnocování peněz.

„Makroekonomická debata se o tom vede již dlouho a v některých zemích intenzivněji než v jiných. Zejména v Německu je pořád téma, zda intenzivní pumpování peněz do ekonomiky nezpůsobí makroekonomickou hyperinflaci, kterou si Němci v historii už prošli. Když se v letech 2009 a 2010 začala v reakci na finanční krizi zavádět ta ohromná opatření, měli obavu z toho, zda to může vyvolat hyperinflaci. Ale i když došlo k ohromnému zvětšení bilancí centrálních bank, nakonec jsme viděli, že k žádné hyperinflaci nedošlo,“ řekl v pořadu Dáme to Marek Mora, viceguvernér České národní banky. 

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza pak krotil i přehnané obavy ze zdražování některého zboží na českých pultech. „Lidé si pamatují v řádu měsíců. Když vzpomeneme delší časové řady, tak zelenina, která teď hodně zdražuje, je pořád v řadě případů levnější, než byla před dvěma lety,“ řekl Prouza.

Oba hosté se pak v pořadu shodli v tom, že je na místě mírný optimismus, jelikož spotřebitelé začínají znovu nakupovat a tržby začínají opět růst. „Lidé si začínají dělat radost, poptávka se částečně vrací,“ řekl Mora. 

Moderátorem a průvodcem pořadu Dáme to je ekonom Dominik Stroukal. Diskuzní pořad je součástí speciálu KoronaHelpdesk E15, který má ambici radit a pomáhat občanům a firmám v současné složité době a být místem, kde čtenáři najdou aktuální koronavirové zpravodajství s ekonomickými souvislostmi.