Zapisník Adély Čabanové: Každému, co si zasloužil

Bohuslav Sobotka na setkání pod hlavičkou E15 meetings & business, které se uskutečnilo v pražské restauraci Bellevue

Bohuslav Sobotka na setkání pod hlavičkou E15 meetings & business, které se uskutečnilo v pražské restauraci Bellevue Zdroj: E15/Michael Tomeš

Průběh prvního setkání pod hlavičkou E15 meetings & business, které se uskutečnilo v pražské restauraci Bellevue
4
Fotogalerie

Část výnosu spotřební daně z tabáku by se mohla přesměrovat do zdravotnictví. Na setkání E15 Meetings & Business to uvedl premiér Bohuslav Sobotka, už dříve se k tomu přihlásil i jeho ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Pokud to někdy skutečně projde (proti je mimo jiné šéf ANO Andrej Babiš), zapotí se ve zdravotních pojišťovnách konzilia matematiků. Budou muset pečlivě propočítat, jestli má ještě ekonomický smysl podporovat odvykací kúry, nebo v zájmu stability rozpočtu zdravotnictví nezačít rozdávat kusovky.

Heslo ČSSD ve vrcholící kampani před krajskými volbami „Lidé si zaslouží jistoty“ je znepokojivé. Podobně jako nedávné prohlášení premiéra Sobotky, že si důchodci zaslouží schválené zvýšení penzí o 308 korun. Když se nad ním jeden zamyslí (což obecně u podobných hesel nebývá dobrý nápad), začne se vnucovat nepříjemná otázka: Co s těmi, kteří si to přece jen nezaslouží. Mezi „lidmi“, dokonce i mezi „důchodci“ jsou různá individua.

V Británii zjistili, že je u jejich praktických lékařů registrováno o tři miliony více pacientů, než se jich v zemi vyskytuje. Tři miliony duchů. Za každého pacienta dostávají lékaři zaplaceno. Národní zdravotní služba proto pošle dopis každému, kdo lékaře neviděl pět let nebo déle, aby zjistila, jestli žije. Kdo neodpoví, bude vyřazen. Někteří lékaři mají podle BBC obavy. Kvůli pacientům samozřejmě. Nezaslouží si prý takové obtěžování.