Podle Sobotky je euro budoucnost Česka. Premiér evropské měně věří, ale opatrně

Zdroj: E15/Michael Tomeš

15
Fotogalerie

Euro je budoucnost Česka, jednou jím budeme platit, už jen proto, abychom se udrželi v jádru Evropské unie. Prohlásil to premiér Bohuslav Sobotka na prvním setkání pod hlavičkou E15 meetings & business v diskuzi s významnými hosty z byznysu i politiky.

Bohuslav Sobotka odmítl jakékoli snahy, které by zpochybňovaly členství Česka v Evropské unii. Země by na to doplatila kvůli svému sepětí s Německem. „To, co pomáhá balancovat vztah Česka k Německu a naši závislost na něm či na jeho prosperitě, je právě členství v Evropské unii,“ vysvětlil. To, že se Česko snaží posilovat pozici visegrádské čtyřky, na tom nic nemění.

„Visegrádská čtyřka rozhodně není alternativní struktura unie v unii, ale významně si rozumíme, což nám umožňuje společné vyjednávání. Zároveň jsme schopni se v rámci unie vymezit vůči určitým tématům, jako byly například imigrantské kvóty,“ dodal.

Deficit se sníží postupně

Člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek kritizoval hospodářskou politiku vlády, když uvedl, že i při aktuálním růstu HDP roste strukturální deficit. „Vývoj ekonomiky okolo 4,5 procenta byl velmi dobrý, ale vždy se spíše držíme konzervativních odhadů, což nám pak přinese lepší výsledky. Jsem přesvědčen, že se budeme blížit nule,“ tvrdí Sobotka s tím, že vláda chce jít postupnými kroky snižování.

Nestačí být jen montovnou

Šéf odborů Josef Středula upozornil, že se v Česku sice hodně vyrobí, ale také mnohé vyveze, až devět procent HDP. „Jsme dobrá dílna, ale nic moc tu nezbývá,“ kritizoval Středula. Jak řešit odtok 300 miliard korun na dividendách mimo ČR? „My můžeme firmy standardně zdanit, potřebujeme ale vyvážet to, co si vyrobíme, nesmíme si hospodářství uzavřít, musíme nabídnout investiční příležitosti v oblastech inovací,“ reagoval Sobotka a přiznal, že to se zatím příliš nedaří.

Mzdy zvyšuje nízká nezaměstnanost

Hlavním tématem odborů je nízká úroveň mezd v Česku. Sobotka prohlásil, že vláda hodlá pracovat na tom, aby se mzdové rozdíly mezi západními a východními zeměmi Evropské unie snižovaly. Středula upozornil, že se to neděje. „Vítám vládní směr ke mzdové konvergenci, ale upozorňuji, že současný vývoj je takový, že se mzdové rozdíly mezi novými a starými členskými zeměmi zvyšují. Třeba u společnosti Volkswagen je dynamika taková, že ve východních zemích jsou nárůsty mezd mnohem nižší než ve Wolfsburgu, často až dvojnásobně,“ řekl Středula s tím, že vývoj mezd neodpovídá tokům zisků uvnitř společnosti.

Podle Sobotky mzdy rostou zejména díky nízké nezaměstnanosti a soutěži o zaměstnance mezi soukromými firmami a státem. „Máme paradoxně problém v tom, že 200 tisíc lidí našlo za posledních 2,5 roku práci. Kvůli tomu vidíme silnou soutěž mezi privátním a veřejným sektorem,“ řekl Sobotka a dodal, že vláda bude dál tlačit na růst mezd alespoň některých státních zaměstnanců. „Kvůli nízké nezaměstnanosti začíná soukromý sektor přeplácet některé lidi z veřejného sektoru. To nutí vládu, aby podporovala rychlejší růst mezd u takových profesí,“ řekl premiér.