Zápisník Jana Vávry: Hustá Praha

Praha

Praha Zdroj: profimedia.cz

České hlavní město je prý málo husté. Ne že by nebylo cool (i když…), ale je potřeba jej zahustit, shodují se architekti a plánovači. Ideálem je podle nich město krátkých vzdáleností. Proč ne, byť ne všichni po životě ve stále hustší zástavbě touží. Jak je ale ze současného fungování Prahy patrné, ona se i procházka například po krátké lávce může stát životu nebezpečnou záležitostí.

Problém Prahy je ale zanedbatelný v porovnání s tím, co trápí Andreje Babiše. Jak se nechal slyšet na sociální síti, v souvislosti se svou farmou „zase řeší strašné dilema“ – co s darovanými pávy, aby chudáci nemuseli být zavření v kleci? Jenže puštěni ven dokážou prý pěkně zadělat trávu či doklovat auta. Velcí manažeři si holt musejí klást jen ty nejvyšší výzvy.

Mezi nejskloňovanější slova poslední doby patří blockchain. Část analytiků míní, že bitcoin a další kryptoměny jsou bezcenné, ale jejich technologie revoluční opravdu je. To nejlépe prokáže čas, nicméně co ale revoluční opravdu není, je magické myšlení ve stylu vytěsňování kontroverzního. Jako by se seriózní analytici nechtěli „umazat“ bitcoiny, ale zároveň si ani nechtěli nechat utéct technologický pokrok. V době, kdy je možné prodávat šlehačku bez tuku, cukrovinky bez cukru a oblažovat lidi „etickou spotřebou“, jde vlastně o ten zaručeně trendy postoj.