Zápisník Jany Havligerové: Proroctví Heleny Válkové

Ivan Bartoš (Piráti) při jednání Poslanecké sněmovny

Ivan Bartoš (Piráti) při jednání Poslanecké sněmovny Zdroj: Foto Blesk - Karel Kopáč

Místopředsedové Sněmovny Pikal (Piráti) a Okamura (SPD) na jednání
2
Fotogalerie

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš se sešel s odcházejícím premiérem Bohuslavem Sobotkou, aby prodebatovali ovlivňování prezidentských voleb ze zahraničí. Jak řekl, napřesrok v březnu by se nerad dozvěděl, že i u nás došlo k ovlivnění demokratičnosti voleb cizími tajnými službami. Žádné informace o nezákonném ovlivňování nemá a disponuje stejnými zpravodajskými zdroji jako my ostatní. Souvislost s tím, že sázkové kanceláře už opět jako jasného favorita prezidentské volby vidí Miloše Zemana, je jistě také čistě náhodná.

Piráti chystají návrh zákona, který by výrazně omezil zúčtovatelné i paušální náhrady vyplácené poslancům. Pro zákonodárce z obou komor parlamentu by navíc zavedl nemocenskou. Předlohu by pirátští poslanci chtěli mít hotovou do Vánoc. Možná by bylo dobré, kdyby straně někdo prozradil, že volební kampaň už skončila. I když, populismus je ve sněmovně pořád v kurzu.

Lidstvo od nepaměti provázela proroctví, a jinak tomu není ani v jednadvacátém století. Jen moderní věštkyně vypadají jinak než Pýthie či Sibyla. Tak třeba hnutí ANO. Když poslankyně Helena Válková, exministryně spravedlnosti, řekne, že KSČM je demokratická strana a její případná podpora pro menšinovou vládu Andreje Babiše je vítaná, je to prostě na beton. Když řekne, že policejní žádost o vydání poslanců ANO k trestnímu stíhání je pochybná, taky můžete vzít jed na to, co poslanecký klub udělá.