Zápisník Jaroslava Bukovského: Zdání klame

Burza

Burza Zdroj: profimedia.cz

Burza
Burza
3
Fotogalerie

Vývoj některých významných aktiv na burzách nesvědčí úplně o tom, že by Írán ve světovém finančním pokeru hrál až tak silnými kartami, jak by se z projevů na tamních náměstích mohlo zdát. 

Tak třeba dokonalá houba na světové nálady jménem desetiletý německý státní dluhopis se sice po americké adventuře v Iráku nejprve íránskému generálovi poklonil mírným růstem ceny, posléze ale zájem o toto synonymum bezpečí opadl. Inu žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří.

Co vyděsí obyvateleČR více, je nálada německého byznysu. Poslední data tamního statistického úřadu za listopad hovoří o tom, že průmyslníci se potýkali s nejhorším propadem zakázek od července. Zvěstovatelé lepších časů v evropské ekonomice, kteří od léta zaplnili veřejný prostor, se tak znovu ocitají v defenzivě.

Mezinárodní měnový fond udělal tečku za řeckou dluhovou krizí. Zavřel totiž v Aténách svoji pobočku. Stále předlužené Řecko je prý i se sedmnáctiprocentní nezaměstnaností či čtyřicetiprocentním podílem špatných úvěrů v bankách zase v kondici. Good luck!