Zápisník Štěpána Brunera: Sliby nezarmoutíš

Miroslav Poche se ministrem zahraničí v této vládě téměř jistě nestane. Dávno to zjevně došlo vedení ČSSD, která sice za Pochem formálně stojí, ale předseda Hamáček a další se rozhodně nepředřou, aby svého nominanta prosadili. Realitu tak odmítá snad už jen sám Poche, i když i on zjevně tuší, že jeho manévrovací prostor je stále menší. Nastal proto čas na kalibr z nejtěžších. Slíbil, že prezidentovi zajistí návštěvu v Bílém domě. Prostě tonoucí se stébla chytá.

Když prezident Miloš Zeman před pěti lety s velkou pompou spouštěl svůj fond na splácení státního dluhu, sliboval, že přiměje podnikatele, aby do něj přispívali významnými částkami. Peníze poslalo jen několik málo byznysmenů. Kancelář prezidenta republiky naopak intenzivně pracuje na tom, aby státní dluh rostl. Loni utratila rekordní sumu, a dokonce přestřelila schválený rozpočet. Ukázkově šetrný přístup ke státní kase.

Do České republiky po dvaadvaceti letech přiletěl indický prezident. A jak je v případě návštěvy hlav světových mocností v Praze zvykem, podepisovala se memoranda a slibovalo se prohloubení spolupráce. Nesmělo chybět ani pár slov o chybějící letecké lince. Tak hlavně aby to nedopadlo jako v případě původně velmi dlouhého seznamu přislíbených čínských investic.