Glosa: Chybějí jen želízka

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek.

Místopředsedkyně hnutí ANO Věra Jourová (čtvrtá zleva) představila 24. února v Praze kandidáty hnutí pro volby do Evropského parlamentu. Zleva Petr Ježek, Dita Charanzová, Pavel Telička, Martina Dlabajová a Ivan Jančárek. Zdroj: CTK

Klub ANO chce omezit vystoupení poslanců, zkrátit přestávky a zakázat ve sněmovně alkohol. Správně, jen tak na ně, na poslance. A ještě jim snížit plat. Ve fabrice nechlastáme, nekecáme, ale makáme, a šedesát tisíc nám stejně nikdo nedá.

Jako rajská hudba ale Babišovy návrhy neznějí jen v ošoupaných nálevnách. Ruce si mnou i v besedě, U Hrocha a v dalších malostranských lokálech v blízkosti Poslanecké sněmovny. Ne že by zákonodárci hromadně a ve velkém „nasávali“. Takovou představu se v občanech skutečně snaží vyvolat jen nováčci z hnutí ANO.

Jestli se jim ale podaří zavést v dolní komoře parlamentu kasárenský režim, tak nejspíš opojnému moku propadnou i zapřisáhlí abstinenti. V návrzích ANO chybí už jen zvýšená pravomoc parlamentní stráže. Ta by mohla příliš často absentující poslance vodit na schůze sněmovny s želízky na rukách.