Jana Havligerová: Konec naděje

počítač, klávesnice

počítač, klávesnice Zdroj: profimedia.cz

V roce 2014 určitě nebudeme mít možnost volit v parlamentních volbách elektronicky. Vláda sice návrh, který s tím počítal, jen odložila, ale argumentů proti padlo víc než dost. Prý by to bylo příliš finančně náročné, systém by mohli napadnout hackeři a dokonce by hrozilo oslabení legitimity politického systému.

Mluví se i o nedůvěře voličů ke spolehlivosti tohoto typu hlasování či možného zneužití systému ke kupování hlasů. S prominutím, to všechno jsou jenom kecy. Tak třeba kupčení s hlasy. Dokážeme se mu snad vyhnout, a to přímo před volebními místnostmi?

Jistěže ne, důkazů je víc než dost. Podobně se dá v protiargumentech pokračovat dál. Za zmínku stojí hackeři – možnost napadení se vyloučit nedá, proto je nutné hovořit o zabezpečení systému.
Ano, to by bylo drahé.

Volby přes internet nahrají populismu, varují politologové

Jádro pudla je ovšem jinde, právě v nedůvěře voličů. Ta by byla v českých poměrech bohužel na místě. Po zkušenostech s novým systémem vyplácení sociálních dávek a registrem vozidel… Elektronické volby jsou prostě v dohledné době v České republice nemožné, neuskutečnitelné, zkrátka sci-fi.