Jana Havligerová: Zemský ráj to na pohled

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

S nápady, jak zařídit ráj na zemi pro všechny obyvatele české a moravské země, se to před volbami jen hemží. Za povšimnutí stojí například ten, s nímž přichází sociálnědemokratický, stínový ministr práce Roman Sklenák. Nezaměstnaní by mohli pomáhat v domácnostech – luxovat, umývat okna či žehlit prádlo. Zaplaceno by dostávali daňově zvýhodněnými poukázkami.

Inovativní idea, jen trochu nedopracovaná. Ale dá se vybrousit. Začít by se mohlo rekvalifikacemi nezaměstnaných mužů s nižším a středním vzděláním. Na edukaci o rovnosti pohlaví u žehlicího prkna by jistě ochotně přispěla Evropská unie. A aby se za prací nemuselo dojíždět, mohly by poukázky fasovat všechny domácnosti, v nichž se nachází alespoň jeden nezaměstnaný. To bývalý ministr práce, rovněž sociální demokrat, senátor Zděněk Škromach na to jde onačeji. V dalším díle svých letních Hovorů od bazénků se na YouTube zamyslel, kam se poděly zlaté české ručičky. Apeluje, abychom nečekali, až přijde někdo z východní země a bude vykonávat profese, jež tu byly vždycky tradiční. Dává osobní příklad. Je vyučený elektrikář a podívejte, kam to dotáhl!

Stranou zelených cloumají jiné problémy. Stále zkoumá, kdo může za to, že se ocitla na nevolitelné příčce. Předseda Ondřej Liška na to přišel. Může za to exšéf strany Martin Bursík a ODS. Bursík byl tak chtivý moci, že zavlekl zelené do Topolánkovy vlády. Spojil je s ODS, která podle Lišky už tenkrát byla prolezlá kmotry. To stranu plnou ideálů, tedy Stranu zelených, zničilo. Závěr? Dnes by jednala o případné koalici jen s těmi, kdo si důvěru zaslouží. Hodně zdaru!