Komentář Veroniky Petrové: Perné dny šéfa ERÚ

Vratislav Košťál

Vratislav Košťál Zdroj: ERÚ

Energetický regulační úřad se od srpna 2017 otřásá v základech. Tehdy vládu nad touto důležitou státní institucí převzala pětičlenná rada. Ukazuje se, že to nebylo šťastné řešení.

Rada ERÚ začala fungovat se záměrem jednat jako klidná síla – nechtěla revoluci. Původně téměř přátelské vztahy mezi jednotlivými členy rady se však záhy začaly rozpadat. Nový model vedení totiž narazil na to, že někteří členové pojali svou funkci jako zcela samostatnou a na ostatní členy orgánu se neohlíželi.

Například radní Rostislav Krejcar s posvěcením současného předsedy Vratislava Košťála, avšak bez usnesení rady jako celku, už loni v srpnu provedl guerillové převzetí osobních spisů zaměstnanců úřadu. Už tehdy se začala formovat silná trojka dnes „opozičních radních“: Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný. Ti měli s počínám Krejcara a Košťála problém. A zdaleka ne jeden.

Spory vygradovaly letos v lednu tím, že byl Košťál opoziční trojkou zbaven vedení právní sekce úřadu. Na jednání, kde byl přehlasován a o sekci přišel, bylo rušno. Proběhla tam ostrá hádka. Radní Košťál potom odvolal svou pracovní smlouvu (na tomto místě by bylo vhodné připomenout, že nepodal výpověď ani neučinil jiný legální krok) a vrátil klíče od služebního vozu s tím, že bude chodit pouze na jednání rady, nikoli standardně každý den do úřadu. Odmítal zároveň cokoli podepisovat, což ostatně dělá dodnes.

Přesto byl Košťál, který dle svých vlastních slov není odborníkem na cenovou regulaci, od srpna tohoto roku jmenován vládou premiéra Andreje Babiše předsedou Rady ERÚ. Vláda jej jmenovala namísto dosavadního předsedy Vladimíra Outraty. Tomu vyčítala nedostatky v komunikaci a neefektivnost. Outrata se odvolání brání ústavní stížností, protože podle něj proběhlo v rozporu s energetickým zákonem.

Košťál nyní fakticky nedrží většinu v radě a jeho návrhy (v řadě případů vskutku bizarní) jsou pravidelně zamítány. Z toho pramení veškeré problémy dnešního ERÚ. Proti Košťálovi se ale obrací jeho vlastní praktiky, které od samého počátku svého fungování na ERÚ prováděl. Ve svém prvním funkčním období totiž jednání rady blokoval, obstruoval a nerespektoval to, po čem dnes tak volá – tedy že by rada měla fungovat jako pětičlenný celek.

Podle Košťála by všichni měli být u všech rozhodnutí a u příslušných příprav. V příkrém rozporu s tímto svým tvrzení ale nedávno Košťál odmítl podepsat nové cenové rozhodnutí k cenám tepelné energie. Toto rozhodnutí nepodepsal ani radní Rostislav Krejcar. Aktuálně zase nedošlo ke schválení rozpočtu ERÚ na rok 2019 mimo jiné proto, že rozpočet nebyl předložen s podpisem předsedy Košťála. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Košťála výslovně upozornil, že i když sám s návrhem nesouhlasí, musí respektovat výsledek hlasování kolektivního orgánu, tedy rady, a dokumenty podepisovat.

Je otázkou, zda Vratislav Košťál začne respektovat zákon a najde odvahu podepsat například cenová rozhodnutí pro plyn a elektřinu anebo nové vyhlášky úřadu.

Autorka je redaktorkou Security magazínu, dříve působila jako poradkyně předsedkyně ERÚ