Bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková dostala podmínku kvůli jmenování Vesecké

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: profimedia.cz

Renata Vesecká
2
Fotogalerie

Okresní soud v Jihlavě vyměřil bývalé šéfce Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové podmíněný trest dva roky s odkladem na 30 měsíců za zneužití pravomoci úřední osoby. Vitásková ještě jako šéfka ERÚ jmenovala další místopředsedkyní úřadu Renátu Veseckou, ačkoli nesplňovala zákonnou podmínku sedmileté praxe v energetice. Rozsudek není pravomocný.

Vesecká už dřív před soudem tvrdila, že potřebnou praxi získala při řešení soudních případů týkajících se energetiky. Soud takovou argumentaci neuznal. Rozhodně ve své praxi nepřicházela do intenzivního kontaktu s energetickými případy, řekl soudce Zdeněk Chalupa. Soud stále čte odůvodnění rozsudku. Vitásková se dnešního vyhlášení rozsudku nezúčastnila.

Vitásková stála v čele úřadu sídlícího v Jihlavě v letech 2011 až 2017. Vesecká byla místopředsedkyní od listopadu 2014 do června 2015. Podle obžaloby neměla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká odpovídající, nejméně sedmiletou, praxi v oboru, proto bylo její jmenování v rozporu s energetickým zákonem a státu vznikla vyplácením mzdy Vesecké škoda.

Státní zástupce Kamil Špelda chtěl pro Vitáskovou trest 3,5 roku vězení a její obhájce žádal zproštění obžaloby.