Zápisník Terezy Zavadilové: Milionáři z 90. let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Trigema

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Můj kamarád Američan žijící v Česku se u našeho nového magazínu E15 Premium, který je věnován byznysu s pronájmy bytů, pozastavil nad tím, kolik lidí tady má vlastní nemovitost. Sedmdesát procent lidí bydlí ve svém a nemalá část z nich vlastní nemovitosti dvě. Buď je to chalupa, nebo byt k pronájmu. Je to asi světový unikát. 

Daly mu vzniknout štědré radnice větších měst během devadesátých let, kdy v euforii z privatizací všeho druhu rozprodávaly obecní bytový fond. Z milionů obyvatel Česka i dotčených úředníků a zastupitelů takhle obce nadělaly milionáře – obecní byty se i v Praze prodávaly těm, co měli štěstí, za desítky až nízké stovky tisíc.

Pak jsou méně šťastné generace. Dnešní čtyřicátníci jsou nejvíce zatíženi hypotékami, protože obecní byt na ně nespadl, ale museli si ho už celkem draho koupit na úvěr. Mileniálové mohou spoléhat tak maximálně na to, že jim bydlení zařídí rodiče, protože Česká národní banka je od přístupu ke kapitálu odřízla. A politici z celého spektra se předhánějí v nápadech, jak podpořit dostupné bydlení. Přitom na začátku stačilo přemýšlet.

Jste majitelem nemovitosti či uvažujete o jejím pořízení? Čtěte magazín E15 Premium „Jak vydělat na pronájmu“. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15